Україна підвищує собі ціну на газ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна підвищує собі ціну на газ

Енергетика
351
Навіщо Кабмін офіційно демонструє Кремлю, що Київ готовий платити 160 дол. за тисячу кубометрів газу?
Так вже повелося в нас у країні, що передвиборні і поствиборні макроекономічні прогнози Кабміну відрізняються один від одного тією самою мірою, у якій обіцянки політиків розходяться з реальністю. Здавалося б: нарешті-то на державному рівні прислухалися до голосу світових організацій і встановили реальні показники ВВП та інфляції на наступний рік. Але і тут трапився конфуз: із ціною на газ чиновники явно "погарячкували".
При уточненні прогнозу і проекту бюджету уряд врахував збільшення цін на імпортний газ до 160 дол. за тисячу кубометрів. Про це сказано в офіційних документах, представлених сьогодні Кабінетом Міністрів.
Нагадаємо, що в ці дні між українськими і російськими чиновниками проходять переговори, на яких саме і узгоджується ціна на "блакитне паливо". Відомо, що ціна на газ поки не погоджена. Причому не тільки на перспективу, але і на наступний рік.
Відомо також і те, що Україна стартувала з 147,5 доларів за тисячу кубів. Про це два дні назад повідав країні заступник глави Секретаріату Президента Олександр Шлапак. Цю інформацію підтверджує й Андрій Клюєв, що називає цінову дельту переговорів на рівні 150-160 доларів. Він же стверджує, що на цьому тижні переговори не завершаться.
Все це означає, що Україна цілком може одержати газ дешевше $160 доларів. Це, звичайно, за умови, що українські чиновники займуться справою і проведуть успішні переговори.
При такому розкладі зовсім незрозуміло, навіщо Кабмін в офіційних документах виходить із показників в 160 дол., демонструючи усьому світу (а головне - Кремлю), що офіційний Київ готовий заплатити верхню планку можливого хоч зараз.
Все це дуже нагадує "бородатий" анекдот про побут "нових росіян":
- По чому краватка?
- По 100.
- А за двісті купити можна?
Звичайно, у Кабміні могли просто перестрахуватися і "забити" ціну в бюджет "по максимуму". Але навіщо, скажіть, оприлюднювати настільки жорстке формулювання під час переговорів? У Москві що, читати не вміють? Адже фактична згода Києва із ціною в 160 доларів на рівні Кабміну не може не вплинути на перебіг переговорів.
Загалом, як завжди, "ляп" на рівному місці. Таке враження, що ті уточнення державного бюджету, які сьогодні представив Кабмін, мають особливе значення. Зрозуміло, що Віктору Януковичу і Миколі Азарову схотілося наостанок пропіаритися і видати "на-гора" хоч щось. А то, власне, населенню не дуже зрозуміло, чим займався уряд увесь час після виборів. Але ж реального практичного змісту сьогоднішні документи не мають...
Таким чином, дійдемо висновку: або бюджет буде переписуватися повністю, або в нього будуть вноситися значні зміни. Все залежить від формату майбутньої коаліції та апетитів бізнес-груп, що пройшли в парламент. Тобто усе ще буде мінятися не раз і не два.
Більше того, навіть якщо уявити фантастичну ситуацію, при якій Кабмін повністю збереже свій нинішній склад, то і тоді бюджет буде розраховуватися з урахуванням реальної, а не гіпотетичної, ціни на газ. Так, сьогодні пан Клюєв може заявляти про те, що "уточнений проект держбюджету-2008 розроблений, виходячи із ціни 150-160 доларів", - і з нього при цьому "не убуде". Але от фінанси люблять точність. Розраховувати витрати державної фінансової машини на цілий рік не можна з дельтою в 10 доларів на основний імпортований енергоносій. Бюджет, зрештою, - не боргова книга "дяді Сьоми з Одеси", де циферку при бажанні можна виправити обслюнявленим олівчиком.
Загалом, нинішній хід Кабміну абсолютно незрозумілий з погляду національних інтересів і здорової логіки. Хоча, він цілком лягає в канву чиновницького стилю ведення державного бізнесу. Ну, і невитіюватого піару, куди ж без нього?!
За матеріалами:
Proua.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас