10 найбільш осоружний професій в Америці — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

10 найбільш осоружний професій в Америці

Казна та Політика
751
Не зваблюйтеся: у Сполучених Штатах бути "моделлю" - довгоногою дівчиною з точеною фігуркою для демонстрації нових убрань - зовсім не означає купатися в розкоші як сир у маслі. У поті чола свого заробляють на життя звичайні манекенниці, як вони називалися раніше. Звичайні - ті, кому не посміхнулася фортуна знайти заповітну приставку "топ". За статистикою федерального Бюро трудової зайнятості, у середньому їх заробітки становили $11,22 на годину, а це лише у два рази перевищує встановлений законом мінімальний показник в $5,85.
"Чимало красивих і талановитих дівчат не досягають успіху в нашому бізнесі, - зізнається Іан Уільямс, виконавчий директор конкурсу дизайнерів одягу DC Fashion Week, що проходить два рази на рік у Вашингтоні. - Більшість наших моделей підробляє на стороні. Найчастіше офіціантками. Це дає їм можливість гнучко підлаштовуватися під графік показів і відборів-прослуховувань".
"Гарні і талановиті", що крокують котячою ходою на подіумі, - не єдині, хто змушений горбатитися і гнути спину за копійки (центи), але саме ця професія займає восьмий щабель у списку 10 найгірших форм зайнятості в США. На першому місці, говориться в дослідженні експертів при Університеті штату Массачусетс, міцно стоять офіціантки в кафе типу "забігайлівок" і касирки в пришляхових кав"ярнях. За опитуваннями, 87% робочих місць у цій сфері названо невартими, тому що платять принизливо мало, не дають медичної страховки і допомоги з виходу на пенсію. Показники у світі високої моди не набагато кращі: 79% всіх робочих місць визнані "жахливими".
Джон Шмідт, старший економіст однієї із груп дослідників, підкреслює, що склад найгірших професій і занять за останні чверть століття не зазнав будь-яких змін. Як і раніше більшість із них належать до індустрії сервісу, говорить Рут Мантелл з Marketwatch, а саме: гіди для туристів, квиткарі, мийники посуду. Це факт: з 10 професій чотири так чи інакше пов'язані з громадським харчуванням.
"Я прокидаюся зранку в стані меланхолії, викликаної необхідністю день у день робити одне й теж", - зізнається Джозеф, 22-річний офіціант у ресторані неподалік від Білого дому, який відмовився назвати своє прізвище. Зарплата дозволяє йому платити орендну плату, а зручні робочі години - викроювати час для вечірніх занять. Дратує те, що часом доводиться мати справу з неврівноваженими суб'єктами, здатними вилаяти нізащо або занудливо канючити. Джозеф одержує фіксовану ставку, але ніяких бонусів, так ще з ним не діляться "чайовими". Добре ще те, що він не спілкується прямо з кухарями на кухні і з босом, що нерідко найбільше отруює життя.
"Якщо робота не забезпечує дах, їжу і збереження здоров'я, то сенс цим займатися просто втрачається", - вважає Даррелл Луццо, президент Національної асоціації з питань кар'єрного зростання. Луццо переконаний: гарне працевлаштування означає не тільки матеріально-фінансова винагорода, але і найбільш повну відповідність інтересам працівника. Таке поєднання, на жаль, не часто зустрічається в громадському харчуванні, який є другим найбільшим в США роботодавцем після держави - у цій сфері зайнято12,8 млн. американців.
Більш того, саме в цій ринковій ніші багато хто є менш захищеним, ніж працівники в інших галузях: у них нема, скажімо, медичної страховки, додаткових виплат або пільг, відрахувань у пенсійний фонд. При цьому більше половини зайнятих перебувають у віковій категорії від 25 до 64 років. Як відзначає автор дослідження Marketwatch, американки, які стали мамами до 25 років, мають право на медичну страховку, але, насправді, мало хто з них її одержує.
Нарешті, у списку 10-ти найбільш осоружних професій, як це не дивно, присутні пляжні рятувальники, навіть серіал "Рятувальники Малібу" (Baywatch) не додав їм голлівудського блиску. И замикають список овіяні ще із тридцятих років минулого століття романтичним флером - кіномеханіки.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас