Президент Зімбабве націоналізує гірничодобувний сектор — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Президент Зімбабве націоналізує гірничодобувний сектор

Енергетика
191
Президент Зімбабве Роберт Мугабе завдав чергового удару економіці країни, що і без того перебуває на межі колапсу.
Завдяки виправленням до закону про мінеральні ресурси уряд зможе зажадати від власників гірничодобувних компаній 51% акцій. При цьому 25% акцій відійдуть державі безкоштовно, пише The Times.
Вже зараз велика гірничодобувна промисловості країни зруйнована через недотепне втручання влади. Проте, видобуток платини стрімко розвивається і приносить величезні прибутки. Найбільша компанія в цій галузі - Zimplats, дочірня фірма південноафриканської Impala Platinum, другого найбільшого виробника платини у світі. Zimplats добуває платини на 10 млрд доларів щорічно. Перш, ніж вона погодилася на інвестиції, керівництво країни запевнило, що не стане націоналізувати активи компанії.
Також у поле зору уряду потрапила шахта з видобутку алмазів ціною в 78 млн доларів, що належить австралійсько-британському концерну Rio Tinto. Жодна із зазначених компаній поки не коментує рішення Мугабе. У випадку відмови співробітничати з урядом новий закон передбачає відкликання ліцензії у власників.
За словами експертів, уряд Зімбабве в такий спосіб продовжує знищувати економіку. Цей процес почався в 2000 році з незаконного захоплення фермерських господарств, які належали білому населенню. Цього разу доходи від напади на гірничодобувну індустрію знову розділить нечисленна еліта правлячої партії, вважають фахівці.
У жовтні парламент Зімбабве вже прийняв законопроект, за яким закордонні компанії зобов'язані продати 51% своїх акцій чорношкірому населенню країни. Президент Мугабе поки не підписав даний документ.
За даними доповіді Міжнародної групи їз запобігання криз, четверо з п'яти жителів Зімбабве живуть за межею бідності. Інфляція досягає 13000% щорічно, а безробіття становить 80%. Президент Роберт Мугабе знаходиться при владі вже 27 років - саме на нього опозиція покладає відповідальність за повальну убогість. Міжнародні організації відмовилися надавати будь-яку допомогу його режиму.
За матеріалами:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас