ООН кидає Україну — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ООН кидає Україну

Казна та Політика
345
Наслідки трагедії 20-річної давнини вже не вважають жахаючими - і тільки вслухайтеся, де: в ООН, організації, що завжди відзначалася турботливим до нас ставленням, і яку, до речі, Україна і заснувала в 1945 році...
Тепер же статус найбільшої екологічної катастрофи в Чорнобиля "відбирають" - ООН вирішила поміняти свої пріоритети відносно України: замість гуманітарної допомоги організація сконцентрується на "зусиллях з реабілітації забруднених територій та їхньому стійкому розвитку".
Це підтвердив керівник проектів Програми розвитку ООН для країн СНД Луїза Вінтон:
- Міжнародна допомога буде зменшуватися на тлі більш гострих світових проблем, таких як голод або катастрофічні зміни клімату.
- У районах, що постраждали від аварії на ЧАЕС, ООН пропонує перейти від культури залежності населення від допомоги ззовні до зусиль із реабілітації забруднених територій та їхнього стійкого розвитку, - додав представник Програми розвитку ООН (ПРООН) Джихан Султаноглу.
У перекладі із чиновницького сленгу це означає: "Досить сподіватись на допомогу інших, заселяйте 30-кілометрову зону, будуйте там нормальне життя, розвивайте економіку..."
Але і раніше так звану гуманітарну допомогу від ООН та інших організацій бачили і могли відчути на собі далеко не всі прості "чорнобильці".
У більшості випадків допомога полягала в грошах на відновлення сільських фельдшерсько-акушерських пунктів (ФАПів), відкритті молодіжних центрів і т.д. І найчастіше ООН фінансувало ці проекти разом з місцевою владою або громадами.
В Україні такою роботою з 2003 року займається Чорнобильська програма відродження і розвитку ПРООН у Київській, Житомирській, Чернігівській і Рівненській областях. І, як сказав "Газеті..." її керівник Павло Замостян, 90% всіх реалізованих проектів Програми дали ефект для місцевих жителів-"чорнобильців": нові амбулаторії, ФАПи, ремонти місцевих установ..
Не знаю, які, де і ким програми реалізовувалися, яка гуманітарна допомога надавалася ООН, але те що простий "чорнобилець" на собі цієї допомоги не відчув - це я вам говорю точно, - сказав президент благодійного фонду "Діти-інваліди Чорнобиля" Валентина Колеснікова. - Наприклад, за будь-яке лікування наших дітей ми платимо, як і всі.
Скільки "оонівських" грошей прийшло в Україну у вигляді цієї "не всім видимої" допомоги, починаючи з 1986 року - цього не змогли сказати в Генеральній асамблеї ООН навіть самі експерти ООН. Також виявилося вкрай складно довідатися, хто саме в нашій країні за всі ці роки були одержувачами допомоги - держава чи громадські організації... Але в будь-якому разі, це були явно не прості місцеві жителі із зон, визнаних потерпілими.
До речі, проблеми зі здоров'ям у місцевого населення чотирьох постраждалих областей в ООН називають "не пов'язаними з радіацією", а саму радіацію - "міфом", що заважає розвиватися жителям територій, що постраждали у свій час від аварії... Таким чином, Об'єднані Націй і далі гнуть лінію, почату ще цього літа МАГАТЕ - нібито Чорнобиль більше не страшний. Але чисто по-людськи цікаво, що сказали б про міфи, радіацію і розвиток представники ООН, якби самі пожили хоч трохи "чорнобильським" життям?
Тямуща людина
"ООН просто переорієнтує свою політику допомоги"
Володимир Холоша, заступник міністра з питань надзвичайних ситуацій і захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи:
- Держава Україна не одержувала допомоги прямо від ООН - її протягом багатьох років одержували громадські організації, фонди. В Україні останні кілька років працює Чорнобильська програма розвитку і відродження ООН, завдяки якій "чорнобильці" у регіонах одержували допомогу - невеликі поставки медичного устаткування, ліки, лікування, соціальні програми
Чи була така багаторічна допомога від ООН ефективною, чи відчув її простий "чорнобилець"? Якщо порівнювати з бюджетним фінансуванням в Україні "чорнобильської проблеми" - то так, звичайно, ефект був. Але це останнє рішення ООН означає, що в Україні не буде більше програм і проектів допомоги потерпілим від аварії на ЧАЕС. ООН вирішила переорієнтувати свою політику.
До речі
У своїй останній резолюції ООН проголошує третє десятиліття після Чорнобиля (2006-2016) Десятиліттям реабілітації і стійкого розвитку постраждалих регіонів. До 2016 року постраждалі громади повинні по можливості повернутися до нормального життя.
Цифра
50 тис кв км в 12 областях склала загальна площа радіаційного забруднення України в результаті аварії на 4-му енергоблоці ЧАЕС. Також забрудненню піддалися 19 російських регіонів з територією майже 60 тисяч квадратних кілометрів і з населенням 2,6 мільйони чоловік, 46,5 тисячі квадратних кілометрів території Білорусії (23% від загальної площі).
За матеріалами:
Газета по-києвські
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас