ДПАУ задушить Нафтогаз податками? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ДПАУ задушить Нафтогаз податками?

Енергетика
133
Співробітники Державної податкової адміністрації за підтримки податкової міліції мають намір у середу, 21 листопада, здійснити силове захоплення адміністративної будівлі НАК "Нафтогаз України" з метою здійснення адміністративного арешту діяльності компанії у зв'язку з недоплатою податків у Державний бюджет в 1 півріччі 2006 року.
Поки невідомо, хто конкретно з керівництва ДПАУ віддав наказ про силове захоплення будинку "Нафтогазу", однак експерти не виключають, що дана акція може бути пов'язана з конфліктом навколо ЗАТ "Укртатнафта". У прес-службі компанії ніяк не прокоментували інформацію, пообіцявши надати коментарі найближчим часом, однак припустили, що подібний сценарій привів би до істотного погіршення роботи компанії і викликав би напруженість у відносинах з іноземними інвесторами НАК.
Раніше НАК "Нафтогаз України" неодноразово обвинувачував першого віце-прем'єра Миколи Азарова в лобіюванні інтересів татарстанських акціонерів компанії "Укртатнафта". Зокрема, у травні 2007 року за окремим дорученням першого віце-прем'єр-міністра України (N21142/0/1-07 від 10 травня 2007 року) НАК "Нафтогаз України" була зобов'язана утриматися від участі в загальних зборах акціонерів ЗАТ "Укртатнафта". Крім того, цим же документом Азаров доручив підготувати проект рішення уряду про передачу в безпосереднє управління Кабінету міністрів пакета акцій ЗАТ "Укртатнафта" у розмірі 43,054% статутного фонду. У серпні 2007 року державний пакет акцій компанії "Укртатнафта", відповідно до постанови уряду був переданий в управління ФДМУ. Зазначена постанова викликала невдоволення глави держави, і 4 вересня 2007 року указом N819/2007 президент України Віктор Ющенко призупинила її дію.
Експерти вважають, що конфлікт між першим віце-прем'єром Миколою Азаровим і керівником Мінпаливенерго Юрієм Бойком викликаний розходженням у підходах до вирішення питання про долю Кременчуцького НПЗ. Перший віце-прем'єр-міністр, міністр фінансів України Микола Азаров вважає, що по конфлікту навколо "Укртатнафти" буде прийняте компромісне рішення. Тим часом у Мінпаливенерго не відмовляються від намірів повернути продані Sea Group і AmRuz акції в держвласність.
В 1 півріччі 2006 року до 15 травня НАК "Нафтогаз України" очолював Олексій Івченко, потім - до 14 серпня обов'язки голови правління компанії виконував Олександр Болкісєв, що очолював при Івченку дочірню компанію НАКу "Газ України".
В 2005-06 р. податкове навантаження на підприємства НАК "Нафтогаз України" виросло практично в 3 рази з 5,7 мільярдів гривень в 2004 році до 11,3 мільярдів гривень в 2005-му і 14,6 мільярдів гривень в 2006 році.
Про необхідність передбачити зменшення податкового навантаження на компанію з 26,8% до 11-12% від обороту заявляв недавно перший заступник голови правління компанії Едуард Швидкий.
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас