"Газпром" попереджає Європу про небезпеку збільшення цін — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Газпром" попереджає Європу про небезпеку збільшення цін

Енергетика
137
У своєму першому публічному відгуку про пропозицію Єврокомісії, що забороняє "Газпрому" та іншим компаніям із країн, що не входять у ЄС, володіти контрольними пакетами європейських енергорозподільчих мереж, заступник голови правління "Газпрому" Олександр Медведєв сказав, що збирається попередити своїх колег у ЄС про потенційні негативні наслідки цього кроку.
"Насамперед ми хотіли б зрозуміти, що означає цей пакет пропозицій, - сказав він. - Власне, цей пакет пропозицій дуже сирий - ну прямо сасимі. Деяким людям сасимі подобається, але те, що добре для ресторанного бізнесу, може бути небезпечно для настільки серйозної галузі, як газова".
Пропозиція, що є одним з елементів антимонопольного проекту ЄС по так званому "розщепленню" - відділенню операторів розподільних мереж від конкуруючих між собою електричних і газових компаній, поки ніяк не позначилася на планах капіталовкладень "Газпрому" у великі нові починання, пише Financial Times. Інші російські офіційні особи та аналітики відзначили, що план ЄС може в майбутньому дестабілізувати проекти освоєння газових родовищ через непевність у стані ринків дистриб’юції в Європі.
Медведєв застеріг, що пропонована подальша лібералізація ринків газу в ЄС "неминуче створить становище, при якому ціни будуть рости", додавши, що вони можуть підскочити навіть на 50%.
"Газпром", що поставляє Європі більше 25% необхідного їй природного газу, переходить на вирішальний етап свого розвитку, коли йому потрібно вкласти десятки мільярдів доларів у нове покоління родовищ, оскільки обсяги видобутку на вже експлуатованих знижуються.
"Родовища, де добувається газ, розташовані вдалині від споживачів... необхідні колосальні інвестиції, і наше завдання - допомогти ЄС усвідомити, які можуть бути наслідки", - сказав Медведєв.
За словами Медведєва, його компанія усе ще намагається встановити, що буде означати пропозиція Єврокомісії для вже зроблених інвестицій в інфраструктуру європейських мереж (нагадаємо, що "Газпром" має спільне підприємство з BASF, що контролює 15% роздрібного ринку Німеччини, а також подібні капіталовкладення в Італії, Франції і Великобританії).
Інші уряди і компанії європейських країн також виступають проти цього плану.
За матеріалами:
NEWSru.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас