Єдність ОПЕК може швидко закінчитися — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Єдність ОПЕК може швидко закінчитися

Енергетика
281
Саміт ОПЕК завершився, його учасники роз'їхалися по домівках. Однак вже почалася підготовка до наступного, не менш відповідального і значимого для нафтових цін заходу. 5 грудня в Абу-Дабі відбудеться зустріч нафтових міністрів.
Суперечка про те, змиритися з ціною нафти, близькою до 100 доларів за барель, або спробувати збити її, збільшивши видобуток, перейде у нову фазу. На одній стороні виступає Іран і Венесуела, на іншій - Саудівська Аравія. Рішення буде важливим сигналом того, чи не слабшає вплив Саудівської Аравії, традиційно найпотужнішого члена картелю.
Риторика президента Ірану Махмуда Ахмадінеджада і президента Венесуели Уго Чавеса на саміті, схоже, була спрямована на те, щоб переконати інших лідерів країн ОПЕК у тому, що 100 доларів за барель це, як висловився Чавес, "справедлива ціна" нафти.
Коли Ахмадінеджад і Чавес переконували інших членів ОПЕК перестати використовувати долар як розрахункову одиницю і резервну валюту, вони знали, що наштовхнуться на опір. Однак вони хотіли показати, що, хоча ціна нафти 95 доларів за барель виглядає високою, її підвищення здасться не таким драматичним, якщо висловити ціну в іншій валюті, наприклад, у євро. Ахмадінеджад, виступаючи на саміті, назвав долар "нічого не вартим папірцем", цитував президента Ірану 20 листопада журнал Business Week.
Саудівська Аравія, у свою чергу, стурбована ціною в межаї 80 доларів, що вже говорити про 100 доларів, вважає Віра де Ладучетте з Кембриджської асоціації енергетичних досліджень. "Вони намагаються пом'якшити тривоги ринку з двох причин, - сказала вона Financial Times. - По-перше, вони вважають, що висока ціна нафти зашкодить економікам споживаючих країн. По-друге, що ще важливіше, вони вважають, що вона вдарить по попиту на нафту в середньостроковій і довгостроковій перспективі".
Пом'якшити тривоги спробував на саміті король Саудівської Аравії Абдулла. "Нинішня ціна нафти, якщо взяти до уваги інфляцію, нижча, ніж вона була на початку 1980-х років", - цитувала короля австралійська газета Age.
В Ірану і Венесуели немає таких побоювань, як у Саудівської Аравії. Їх пріоритет - одержати максимум прибутку в короткостроковій перспективі. У їх нафтових галузей, цілком можливо, немає потужностей для збільшення видобутку, тому збільшення квот ОПЕК їм нічого не дасть. На відміну від Саудівської Аравії, вони не зацікавлені в тому, щоб у США була здорова економіка.
Позиції інших членів ОПЕК перебувають між цими двома крайностями, але багато хто розділяє побоювання Саудівської Аравії. Міністр нафтової промисловості Нігерії Одеїн Аджумогобіа попередив, що "ми рухаємося шляхом, яким ніколи не ходили раніше", відзначивши, що "висока ціна в остаточному підсумку придушить попит".
На попередньому саміті ОПЕК у вересні Саудівська Аравія продемонструвала, що може нав'язати свій курс, незважаючи на твердий опір інших країн. Саудівський міністр нафтової промисловості Алі Наїмі переконав інших членів ОПЕК збільшити видобуток на 500 тисяч барелів на день як внеску у глобальну економічну стабільність. Однак опір навіть таких традиційних союзників Саудівської Аравії як Катар показав, що управляти ОПЕК стає все важче.
Картель традиційно діє найбільш ефективно, коли політичні розбіжності між його членами мінімальні. Протягом більшої частини останнього десятиліття відносини всередині ОПЕК були добрі, але напруженість між Іраном і США є джерелом все сильніших дискусій.
Є ознаки того, що Саудівська Аравія почне нарощувати видобуток самотужки, за оцінками аналітиків, левова частка погодженого у вересні збільшення добувається саме в цій країні. Наїмі недавно заявив, що обсяг видобутку в Саудівській Аравії становить у цей час 9 млн барелів на день. Едвард Морзе, головний енергетичний економіст інвестиційного банку Lehman Brothers, заявив Financial Times, що це приблизно 600 тис. барелів на день більше, ніж оцінки саудівського видобутку цього літа. Єдність в ОПЕК закінчується, відзначив Морзе, і члени картелю все частіше "переслідують винятково свої національні інтереси".
В 1980-і і 1990-і слабість ОПЕК звичайно мала на увазі зниження цін на нафту. Зустріч в Абу-Дабі покаже, чи підсилюються розбіжності усередині картелю.
Наталя Хмелик
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас