Ціни на нафту: здійснюються найгірші прогнози — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ціни на нафту: здійснюються найгірші прогнози

Енергетика
315
Ціни на нафту продовжують штурмувати рекордні позначки на електронних торгах NYMEX в Азії 21 листопада. Основним винуватцем спекулятивного зростання знову став американський долар.
Напередодні ринок нафти пережив стрімкий зліт. За підсумками регулярної сесії на Нью-Йоркській товарній біржі у вівторок січневий контракт, оскільки торги по грудневому вже закриті, на постачання нафти марки WTI, або Light Sweet, злетів на 3,39 дол., або на 3,6%, до 98,03 дол. за барель. Січневий контракт на постачання нафти марки Brent виріс на $3,21, або на 3,5%, до 95,49 дол. за барель. Це також новий ціновий рекорд для нафти марки Brent. Настільки ж різке зростання спостерігалося і по контрактах на постачання нафтопродуктів. Грудневий контракт на постачання топкового мазуту виріс на 0,0859 дол., або на 3,3%, до 2,6901 дол. за галон. Під час торгів ціна на топковий мазут піднімалася до 2,6985 дол. за галон. Грудневі ф'ючерси на постачання неетильованого бензину подорожчали на 0,0699 дол., або на 2,9%, до 2,4515 дол. за галон. А от грудневий контракт на постачання природного газу впав на 0,31 дол., або на 4%, до 7,477 дол. за мільйон британських термічних одиниць.
Фактори настільки стрімкого зростання давно знайомі трейдерам і фахівцям ринку нафти. Напередодні основним актором сцени став американський долар, що обновляв один рекорд за іншим відносно європейської валюти. Поки країни, що добувають нафту, думають про прив'язку ціни на свій основний продукт до євро, ринок уже вирішив змінити валюту прив'язки. Ослаблення долара приводить до збільшення ціни на нафту, а його зміцнення до падіння ціни.
Після опублікування протоколу засідання Комісії з відкритих ринків ФРС США у вівторок, валютні трейдери підсилили тиск на долар, що опустило його до рівня в $1,4819 за євро. Трейдери вважають, що ФРС може піти на зниження ставки на засіданні в грудні, оскільки прогноз розвитку американської економіки досить негативний. Якщо зниження ставки по федеральних фондах відбудеться, то це приведе до ослаблення долара. Втім, долар уже досить слабкий, і для окремих фахівців це сигналізує про можливий розворот на валютному ринку. Те ж саме прогнозують і щодо ціни на нафту.
Головним фактором можливого розвороту ринку нафти може стати звіт міністерства енергетики США щодо запасів нафти для комерційного використання. Доповідь повинна вийти близько 10:00 за Нью-Йорком. Аналітики очікують, що запаси нафти виростуть, але зростання складе лише близько 800 тис. барелів. Більше того, на ринку відчувається певна нервозність, оскільки підсилюються очікування щодо можливого скорочення запасів. Тому на електронних торгах в Азії ціна на нафту перебуває вище ціни закриття напередодні. Станом на 9:15 за Москвою, за контракт на постачання нафти марки Light Sweet у січні дають 98,83 дол. За євро дають 1,4845 дол. Таким чином, ціна за барель нафти знову перебуває в досить чіткій залежності від курсу в парі євро-долар.
Ще в понеділок ми прогнозували, що на ринку продовжиться зростання спекулятивних настроїв. Однак ми не заперечували можливості різких коливань, які відбувалися майже весь понеділок 19 листопада. Однак помилка нашого прогнозу полягає в тому, що ми очікували лише поступового підвищення вартості бареля нафти, але підвищення ціни виявилося більш різким. У будь-якому разі, ринок очікує важливі дані з міністерства енергетики США. До їхнього виходу навряд чи можна прогнозувати які-небудь різкі зміни, хоча позначка в 100 дол. уже близько. Можливо, що будь-які новини з нафтового сектора, пов'язані зі стабільністю постачання можуть втрутитися в сформовану ситуацію тендітної рівноваги і стати основою для узяття психологічно важливої планки.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас