Росія та Україна закінчують "газові" переговори — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Росія та Україна закінчують "газові" переговори

Енергетика
198
Росія завершує переговори щодо постачання газу до 2011 року з Україною і країнами Балтії і сподівається уникнути "газових проблем" перед Новим роком, заявив перший віце-прем'єр РФ, голова Ради директорів "Газпрому" Дмитро Медведєв.
"Ми зараз перебуваємо на заключній стадії переговорів з нашими партнерами", - сказав Медведєв. Він нагадав, що останні два дні в Україні перебуває міністр енергетики Росії.
"Ми повинні обговорити умови постачання не тільки на наступний рік, але і до 2011 року. І це найскладніше. Не все так просто, як нам би хотілося. У нас є своє бачення, у наших українських партнерів - своє. Ми, звичайно, намагаємося їм допомагати, але, ми повинні бачити передбачувану перспективу - як буде здійснюватися остаточний перехід української економіки на ринкові умови постачання газу. Ці речі вимагають додаткового взаємного узгодження", - говорить віце-прем'єр.
Він нагадав, що практично всі ці країни "перебувають у стані ринкової торгівлі за ринковими цінами".
"Щоправда є трирічний проміжок, і такі переговори ведуться з Україною і трьома прибалтійськими державами. Добре, що такі переговори йдуть зараз, а не пізніше", - сказав Медведєв. Він підкреслив, що мова йде про трирічну перспективу.
"При цьому ми повинні, з одного боку, забезпечити перехід наших партнерів на ринкові ціни, з іншого боку, зробити це за схемою, що є для них комфортною. І де знайти цей баланс - це, напевно, найскладніше. Але ми готові до переговорів", - заявив перший віце-прем'єр РФ. Він уточнив, що переговори йдуть про трирічну перспективу, тому що у наступному році "вже буде більш-менш зрозуміло".
"Поки договірна кампанія йде в передбачуваному руслі, і я сподіваюся, що перед Новим роком у нас не буде тих проблем, які були в минулому", - сказав Медведєв.
"Наші партнери хочуть уявити, що буде далі, і ми їм теж намагаємося допомогти", - сказав він.
На межі 2005-2006 років конфлікт навколо цін на газ для України привів до його короткочасного відключення і збою постачання у Європу. Контракт-2007 щодо газу з Білорусією був підписаний у Москві за дві хвилини до Нового року і, відповідно, закінчення терміну дії попереднього контракту.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас