Остапи Бендери нашого туризму — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Остапи Бендери нашого туризму

389
Україна чи не перша країна у світі за кількістю туроператорів і туристичних фірм. І в цьому морі акул турбізнесу неймовірно складно знайти хорошу і надійну фірму. Звичайно, десь вони є - перевірені, солідні, що піклуються про своїх клієнтів і репутацію. Таких бережуть - і передають їхні контакти своїм друзям і родичам. Однак часто доводиться чути про те, як когось "кинули": відправили відпочивати в бараки, замість гарних готелів, не надіслали літак. От і минулого тижня українських туристів розбурхувала історія відпочивальників у Домініканській республіці, за якими їхній туроператор у силу невідомих причин не надіслав літак.
На жаль, історій про те, як наших туристів десь принизили, образили, обдурили турфірми, з кожним роком усе більше і більше. І не дивно: турфірм просто легіон, а покарання за порушення не несе практично ніхто. Так, приміром, погано з арифметикою в одному з наших турагентств, що відправляє туристів у Табу, на берег Червоного моря. Інакше не зрозуміти, чому кількість туристів і номерів в готелі не збігаються.
А відбувалася ця історія в жовтні, коли закінчився священний місяць Рамадан і мусульмани, одержавши цілих три дні відпочинку, відправилися на береги Червоного моря зі своїми дітьми і дружинами. Групі ж українських туристів місць не вистачило.
О першій годині попівночі вони добралися до готелю і стали розміщатися в номерах. Першій шістці з Києва "особливо повезло": їм надали президентські апартаменти біля моря, з персональним басейном і двома окремими спальнями. Але апартаменти були одні на всіх і третя кімната була прохідна, без душу і туалету. Ігор та Олена намагалися протестувати, вони давно вже живуть в окремій квартирі і не звикли вмиватися в сусідів, але службовець готелю, поставивши валізи, випарувався. Розбирання вирішили відкласти до ранку, всі стали укладатися спати. Та не все так просто. О четвертій ранки пролунав стукіт. Туристів попросили з речами на вихід, в іншому корпусі нібито знайшлися вільні номери.
Молоду сім'ю із трирічною дитиною підкупили безкоштовним дводенним туром у Каїр і Олександрію, аби тільки вони звільнили тримісний номер. Принада спрацювала. У Каїр їх відвезли, навіть показали все, що належить при одноденному турі, а з Олександрією не склалося. Дорого.
Але на цьому історія не закінчилася. Після того, як наших туристів виселили з апартаментів, автобус відвіз вигнанців на причал. Їх чекав білий катер, що відразу ж вийшов у море. Обіцяли "незабутній морський круїз". Таким він і вийшов.
Штормило. Куди ж плисти в таку погоду! Капітан кинув якір у трьохстах метрах від берега. Три дні "щасливчики" бовталися в морі, дивлячись, як інші гуляють у квітучих садах. Вони просили повернути їх на берег, умовляли капітана, обіцяли йому гроші, навіть дзвонили в українське посольство в Каїрі. Посольство не могло вплинути. Через три дні шестеро виснажених зеленуватих людей, похитуючись, ступило на тверду землю. Тепер від слів "морський круїз" вони впадають у лють.
Такі ж малоромантичні перспективи чекають багатьох українських туристів у Тунісі. Не рідкісні турфірми-шарлатани просто селять відпочивальників у звичайних бараках, годують гнилими овочами. При цьому - не забувши на самому початку "відпочинку" у туристів, які нічого не підозрюють, конфіскувати їхні ваучери і договори. А немає документа - і ви не можете звернутися в суд, щоб довести, що купували щось краще за відпочинок в сараї із зацвілими стінами. Відверто кажучи, багато в чому винуваті і самі туристи, які довіряють голосним туристичним брендам і не перестраховуються на випадок чого. Багато хто, не бажаючи переживати заново неприємні моменти, відмовляються йти в суд - і аферисти виявляються знову з розв'язаними руками.
Порятунок потопаючого - справа рук самого потопаючого
Отже, ви вирішили відправитися відпочивати за кордон. В першу чергу вибираємо туроператора або фірму. Найкраще, звичайно, скористатися вже перевіреним варіантом: згадайте, можливо, хтось із ваших родичів або приятелів недавно відпочив за кордоном і залишився задоволений сервісом.
Якщо про фірму знаєте тільки з оголошення або реклами, не варто довіряти розкрученому славетному іменю - це аж ніяк не гарантія вашої безпеки. Як показує практика, навіть дуже відомі турфірми можуть працювати нелегально і без ліцензії. Причому деяких з них Держслужба туризму і курортів України ліцензії позбавила за регулярні порушення.
Тому, прийшовши на зустріч, не поспішайте розставатися із грішми - вивчіть пропозицію уздовж і впоперек, поцікавтеся ліцензією на роботу (взагалі ж, вона повинна висіти на видному місці). Купуючи тур, зверніть увагу, якого рівня готель вам пропонують, за що саме ви платите (трансфер таким-то літаком в обидва кінці, проживання, харчування, віза, екскурсії) - все це до дрібних деталей повинне бути прописане в страховому ваучері, що вам зобов'язані видати в турфірмі. Не полінуйтеся вдома зайти на сайт готелю (а такий повинен бути в будь-якому разі) - і порівняти його вигляд і номери з тими рекламними проспектами, які вам дадуть у турфірмі. Іноді вже на цьому етапі можна з'ясувати, що вас намагаються "кинути".
Всі документи (копії договору і ваучера, у випадку оплати путівки готівкою - чек) збережіть, а ще краще - зробіть додаткові копії. Саме ці документи дозволять вам звернутися в суд у тому випадку, якщо турфірма спробує вас обдурити. І пам’ятайте: якщо під час поселення в готель з'ясовується, що відбулася непогодженість і місць нема, вас можуть оселити тільки в номери того рівня, за який ви заплатили, і вище. І ніяких бараків, тимчасових дешевих номерів!
Не бійтеся скандалити, дзвонити по всіх наявних телефонах і погрожувати судом - ви заслужили своє право на гарний відпочинок. Хоч вас його і хочуть позбавити.
За матеріалами:
Газета по-києвські
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас