Доходами українських чиновників зацікавились за кордоном — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Доходами українських чиновників зацікавились за кордоном

Казна та Політика
641
Міжнародна організація вимагає від України створити орган для перевірки правдивості задекларованих чиновниками даних.
Авторитетна міжнародна організація Transparency International вкрай не задоволена, як Україна бореться з корупцією. З 24 рекомендацій Стамбульського плану дій боротьби з корупцією українська держава повністю не виконала жодного. Частково виконати українська влада змогла лише 10 рекомендацій. Залишаються "неторканими" ще 11.
"Україна не виконує своїх зобов'язань", - підкреслив Міклош Маршалл, регіональний директор організації Transparency International у Європі і Центральній Азії.
Перевіряти - чиновників
Міжнародні борці з корупцією вважають у першу чергу необхідною перевірку вірогідності фінансових декларацій українських політиків. На їх думку, це одне з першочергових завдань. "В Україні дотепер немає органу, який би притягав до відповідальності осіб, які надають фінансові декларації з неправдивими даними", - говорить Міклош Маршалл.
Тему декларування доходів чиновників президент Ющенко намагався підняти ще восени минулого року. Віктор Ющенко вимагав, щоб не тільки високопоставлені посадові особи, але і члени їх родин щорічно декларували свої доходи і витрати. На думку президента, так корупціонерам стане складніше приховувати нелегальні доходи від правосуддя.
У Секретаріаті глави держави навіть говорили, що розробляють законопроект про перевірку правдивості внесених у декларацію даних. Однак закони в парламент так і не були внесені - не сприяли політична ситуація в країні і розгін парламенту.
Пізніше створення антикорупційного бюро, що перевірить відповідність витрат чиновників задекларованим доходам, було одним з пунктів передвиборної програми "НУ-НС". Пропрезидентським блоком був навіть підготовлений законопроект про створення нового правоохоронного органу.
З такою позицією в цілому згодний депутат Верховної Ради, член Партії регіонів Володимир Сівкович: "Але здійснювати це треба в рамках реформи правоохоронних органів, і на це піде як мінімум рік". А поки парламентарій пропонує, потрібно створити спеціальні антикорупційні департаменти на базі робочих підрозділів СБУ або МВС.
Навіщо створювати новий?
Сьогодні перевіряти декларації платників податків повинна податкова поліція. Тому радник президента з юридичних питань Микола Полудьонний вважає, що створення нового правоохоронного органу - не вихід зі сформованої ситуації. На його думку, необхідно налагодити ефективну роботу податківців і кадрових служб - органів, на які покладене завдання контролю.
"Інакше навіщо тоді подавати декларації?", - говорить Полудьонний. Він підкреслює, що не пам'ятає жодного випадку, коли податкові інспектори виявляли будь-яку невідповідність.
Поки фахівці сперечаються про необхідність створення єдиного антикорупційного органу - декларації деяких українських політиків дотепер неопубліковані. Так, секретар Миколи Азарова Віталій Лук'яненко пояснює затримку великою кількістю необхідних довідок про доходи, отриманих не за основним місцем роботи: "У нашому випадку мова може йти про виплату гонорарів Академії наук за наукову діяльність".
Помічник Андрія Клюєва Оксана Пташка підтверджує, що декларацію віце-прем'єр-міністр України подав, але не знає, точно, де і коли вона була опублікована. Не стурбовані долею податкових документів і інші політики. Віце-прем'єр Олександр Кузьмук повідомив, що як законослухняний громадянин подав декларацію в секретаріат Кабміну. "Мене не цікавить, де вона опублікована або не опублікована", - додав чиновник.
Інна Саакова, Михайло Глухівський
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас