В'ячеслав Кириленко нагрів місце — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В'ячеслав Кириленко нагрів місце

Казна та Політика
306
Учора членам політради блоку "Наша Україн-Народна самооборона" (НУНС) довели до відома те, що 22 листопада в майбутніх депутатів фракції НУНС відбудеться зустріч із президентом.
За інформацією Комерсант-Україна, на цій зустрічі Віктор Ющенко має намір запропонувати кандидатуру Івана Плюща на посаду голови Верховної ради. Соратники В'ячеслава Кириленка - колишнього кандидата -стверджують, що він має намір підкоритися рішенню президента. Супротивником призначення Івана Плюща є Блок Юлії Тимошенко, однак у БЮТ не стануть перешкоджати обранню креатури президента.
Засідання політради блоку НУНС, що пройшло вчора ввечері в штабі партії Народний союз "Наша Україна" (НСНУ) на вулиці Спаській, було плановим - керівний орган блоку збирається щотижня для обговорення поточних питань. Представників ЗМІ на висвітлення цього заходу не запрошували, так що кореспондент був єдиним журналістом, що чергував під штабом. Учорашнє засідання тривало незвичайно довго, майже три години, однак жодного рішення за його підсумками прийнято не було. Як розповіли учасники наради, головним питанням порядку денного стала підготовка до першого засідання парламенту. "Там виявилася маса процедурних моментів. Наприклад, те, що стосується розсадження в залі", - пояснив один зі співрозмовників.
Втім, головним підсумком учорашнього дня стала інформація про зустріч майбутніх депутатів фракції НУНС із президентом Віктором Ющенком. Про це під час засідання повідомив голова політради блоку В'ячеслав Кириленко. Пан Кириленко заявив, що зустріч відбудеться 22 листопада, напередодні першого засідання Ради, і відзначив що глава держави представить свою позицію з питань, які стосуються формування коаліції.
Джерело в секретаріаті президента (СП) підтвердило цю інформацію, додавши, що на ній пан Ющенко окремо торкнеться питання про обрання спікера Верховної ради VI скликання. "Думаю, ви довідаєтеся дуже багато цікавого в цьому питанні", - заявив співрозмовник. "Єдиним кандидатом є Іван Плющ (секретар Радбезу), оскільки його кандидатуру підтримує президент", - стверджує інше джерело Ъ, причетне до прийняття рішень у СП.
Як уже повідомляли, Віктор Ющенко в приватних розмовах говорив про свій намір напередодні першого засідання Верховної ради VI скликання назвати кандидата на посаду спікера, якого він підтримує. "Я хотів би визначити це питання, щодо голови, за один день до голосування в парламенті. Адже зараз приймати рішення - це проблема", - пояснював президент у бесіді з міністром оборони Анатолієм Гриценком.
Примітно, що інформаційні ресурси, підконтрольні главі СП Вікторові Балозі, уже почали кампанію підготовки до подання Івана Плюща як кандидата на посаду спікера. Так, на сайті блоку НУНС 16 листопада була розміщена заява кандидата в депутати від НУНС Михайла Полянчича про те, що обрання пана Плюща спікером є необхідною умовою для створення демократичної коаліції. При цьому стало відомо, що в дійсності дана заява була записана не зі слів пана Полянчича, а зі слів пана Балоги.
Співрозмовники в керівництві СП вважають, що в четвер В'ячеслав Кириленко погодиться із пропозицією президента і відмовиться від претензій на посаду спікера. "Упевнений, що сьогодні Кириленко вже зрозумів, що йому не судилось стати спікером, і змирився із цим", - заявило одне із джерел. Офіційно пан Кириленко і його найближчі соратники поки не коментують таку можливість, однак у бесідах off records підтверджують відмову лідера НСНУ від спікерських амбіцій. "Фактичним лідером партії і блоку є президент. Тому його пропозиція щодо кандидатури спікера буде прийнята без заперечень", - заявив на умовах анонімності один із представників керівництва НСНУ.
Втім, заміна кандидата на посаду спікера може викликати протести депутатів з інших партій, що входять у блок НУНС. "У нас є тільки один кандидат - Кириленко. Про його заміну не може бути і мови. Я за нього голосував, більшість членів фракції за нього голосувало і навіть Плющ за нього голосував", - заявив учора лідер Народного руху Борис Тарасюк.
Проти кандидатури пана Плюща заперечують і у БЮТ. Так, кандидат у депутати Микола Томенко вчора заявив, що вважає Івана Плюща прихильником "ревізії заяв, підписаних документів і передвиборних обіцянок", метою якої - створення коаліції з Партією регіонів, чого сам секретар РНБО і не приховує. Втім, у НУНС відзначають, що БЮТ не має впливу на визначення кандидатури спікера. "Відповідно до коаліційної угоди, БЮТ зобов'язаний прийняти будь-яке наше рішення", - заявив лідер партії "Пора" В'ячеслав Каськів.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас