Віктор Ющенко посилює контроль над ДКЦПФР — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Віктор Ющенко посилює контроль над ДКЦПФР

Фондовий ринок
275
Держкомісія з цінних паперів і фондового ринку указом президента Віктора Ющенка вчора була позбавлена статусу органу центральної виконавчої влади. У секретаріаті президента вважають, що це допоможе домогтися більшої незалежності регулятора. Тим часом експерти відзначають, що указ був прийнятий для посилення президентського впливу на комісію.
Оприлюдненим учора указом президента №1109 внесені зміни в положення "Про Державну комісію з цінних паперів і фондового ринку" (ДКЦПФР) і виключений пункт, відповідно до якого держкомісія була "центральним органом виконавчої влади зі спеціальним статусом", підконтрольним президентові і підзвітним Верховній раді. У секретаріаті президента (СП) повідомили, що в такий спосіб планується розширити незалежність комісії від уряду. "Орган виконавчої влади підкорявся Кабміну. Тепер комісія стала самостійним регулятором, керівництво якої буде призначатися президентом", - повідомив керівник служби макроекономіки і фінансових ринків СП Роман Жуковський.
Указ Віктора Ющенка скасував також норму про призначення і звільнення голови та членів комісії президентом за узгодженням з Верховною радою. Але, власне кажучи, ця норма нічого не міняє - такий же принцип передбачений законом "Про державне регулювання ринку цінних паперів". Крім того, скасоване обмеження терміну дії повноважень глави і членів комісії сімома роками і вилучена норма, що передбачає звільнення членів комісії тільки за власним бажанням, у випадку скоєння злочину або у зв'язку з неможливістю виконувати обов'язки за станом здоров'я.
Одержати офіційний коментар із цього приводу в уряді вчора не вдалося. Однак високопосадове джерело в Кабміні заявило: "Президент одержує кадровий механізм. До цього комісія входила в сферу впливу економічного блоку уряду, її куратором можна було назвати першого віце-прем'єра Миколу Азарова". За словами співрозмовника, разом з додатковими повноваженнями президент прийняв на себе і відповідальність за ситуацію на фондовому ринку. "Президент повинен буде відповідати за його розвиток і безпосередньо за цінову ситуацію в Україні, наприклад за стрибки цін, пов'язані з відсутністю нормальної біржової торгівлі і фондового ринку", - говорить чиновник.
Президентові прийдеться відповідати і за ситуацію з рейдерськими захопленнями підприємств. Голова ДКЦПФР Анатолій Балюк учора був недоступний для коментарів. Більшість членів комісії і директори профільних департаментів відмовилися коментувати указ. Начальник відділу розвитку законодавства на ринку цінних паперів ДКЦПФР Максим Лібанов повідомив, що сьогодні Конституційний суд буде розглядати подання 48 депутатів про визнання неконституційними низки законів про регулювання ринку цінних паперів і положення про комісію. "Ті норми, які зараз оспорюються в Конституційному суді, саме і були змінені указом, - сказав Лібанов. - Якщо суд вирішить, що ці нормативні акти суперечать Конституції, то комісія буде підкорятися Кабміну, а якщо ні - президентові".
На думку експертів, позбавлення ДКЦПФР статусу центрального органу виконавчої влади зробить регулятора юридично вразливим. "Для мене як юриста ці зміни важливі тим, що спростилася процедура судів з Держкомісією по цінних паперах. Якщо раніше справи слухалися колегією із трьох суддів, то тепер у цьому необхідності нема, один суддя може вносити забезпечення, тобто мені буде простіше судитися проти комісії", - сказав адвокат "Ільяшев і партнери" Роман Марченко.
Втім, законність указу ставиться юристами під сумнів. "До конституційної реформи президент міг сам створювати і скасовувати центральні органи виконавчої влади. Зараз таких прав у нього немає - ці питання передані Кабміну, - говорить адвокат компанії "Магістр і партнери" Сергій Власенко. - Це або некоректна законодавча техніка, або цілеспрямована акція зі створення умов перепідпорядкування комісії, або створення передумов для звільнення голови і членів комісії, що також можливо".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас