Шенген зриває новорічні тури в Східну Європу для українців — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Шенген зриває новорічні тури в Східну Європу для українців

1581
У минулий четвер депутати Європарламенту проголосували за прийняття в Шенгенський договір дев'яти держав ЄС - Польщі, Чехії, Угорщини, Словаччини, Словенії, Литви, Латвії, Естонії і Мальти.
Це значить, що з 21 грудня перетнути кордони цих країн можна буде тільки за наявності шенгенської візи. Її власники зможуть відвідувати 24 країни ЄС. Багатьом українським туристам це рішення принесе проблеми.
Частина турагентств припинила продаж новорічних турів за старою схемою, вимагаючи купу довідок для Шенгену і відсіваючи тих, хто мало заробляє (менше $400 на місяць офіційної ЗП) і безробітних. Тим, хто ще жодного разу не був за кордоном, перед Польщею тепер радять поїхати в Туреччину, щоб був "розмочений" паспорт. В інших турагентствах, де донедавна ще брали документи по старинці, тепер обдзвонюють клієнтів і пропонують або донести потрібні папери для Шенгену, або змінити маршрут.
У більшості консульств і посольств найближчих країн-сусідів України говорять, що після 21 грудня відсутність Шенгенської візи під час перебування в їхній країні буде вважатися порушенням. Так, у консульствах Польщі та Угорщини нам прямо сказали, що без Шенгенських віз громадяни України будуть депортовані.
У консульствах країн Прибалтики продовжують наполягати, що по їхніх внутрішніх візах можна буде перебувати в Литві, Латвії та Естонії і після розширення Шенгену. Так, консул Литви Аста Андрійоаскіне повідомила "Сьогодні", що Литва видає внутрішні візи строком до 1 року: "Ви зможете перебувати в нас, але не зможете виїхати в ЄС. Ми не скасовуємо перевірки на своїх кордонах".
Фірми призупинили продаж новорічних турів
"Сьогодні" спробувала забронювати новорічні тури в Чехію, Словаччину, Польщу та Угорщину. У більшості турфірм менеджери запевнили, що для перетинання кордонів цих країн до 1 січня нам не потрібна Шенгенська віза.
У деяких прямо сказали - до офіційного роз'яснення владою східно-європейських країн порядку видачі віз продаж турів на період після 21 грудня тимчасово припинено. Вони пояснили, що ті, хто зараз обіцяє клієнтам європоїздки, після зміни правил стануть терміново вимагати від людей додаткові довідки. Частина фірм робить це вже зараз. Мовляв, раз людина вже віддала фірмі закордонний паспорт і частину грошей, то погодиться доплатити і 35 євро за Шенген, і донести документи, не вимагаючи неустойку за обман.
У декількох туркомпаніях пояснили, що раніше, якщо людина заробляла 500-1500 гривень, вона однаково могла потрапити і у Польщу, і в Словаччину, і в будь-яку іншу Східноєвропейську країну: "Тепер же, якщо ми бачимо таку зарплату, то відразу пропонуємо людям їхати в Туреччину і Єгипет. З європейських країн поза Шенгеном поки залишаються Румунія, Болгарія і Кіпр".
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас