Хронічна нестача — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Хронічна нестача

Казна та Політика
364
Міністерство фінансів продовжує рапортувати про досягнення на ниві наповнення скарбниці. За інформацією міністерства, план надходжень за жовтень виконаний аж на 100,1%, що принесло бюджету додаткові 10 млн грн.
Втім, переможні заяви підпсували дані Держказначейства, за інформацією якого бюджет за підсумками минулого місяця не дорахувався більше 640 млн грн. Скептики дають цьому одне пояснення - влада усе активніше потурає мінімізаторам, замітаючи сліди.
За даними казначейства, у жовтні ДПАУ повинна була перерахувати в бюджет 5,38 млрд грн., Держмитниця - 4,962 млрд грн., а початковий план податкових надходжень на жовтень становив 11,34 млрд грн. Мінфін же повідомив, що податківці минулого місяця зібрали для скарбниці тільки 5 млрд грн., митники - 4,7 млрд грн., а загальний обсяг надходжень склав 10,7 млрд грн.
Говорячи про перевиконання плану, відомство Миколи Азарова використало відпрацьовану технологію його коректування заднім числом. Фіскали вже не перший місяць збирають податки в авральному режимі. Мінфін же відверто потурає їм, декларуючи обсяг плану вже за фактом коштів, що надійшли в скарбницю. За оперативними даними Держказначейства станом на 12 листопада план доходів держбюджету на місяць був виконаний на 14%. При плані в 14,9 млрд грн. у скарбницю надійшло 2,1 млрд. ДПАУ зібрала 883 млн грн., або 8,9% від плану, Держмитниця - 1,14 млрд, або 23%.
На думку експертів, у податківців є всі підстави для перевиконання плану - їм сприяють темпи інфляції. Хронічному ж недовиконанню його знаходиться лише одне пояснення. "Всі заяви керівництва ДПАУ і Мінфіну про боротьбу зі схемами ухилення від сплати податків повністю декоративні. За ними немає реальної роботи, що не може не позначитися на виконанні планів", - запевняє президент Спілки податкових консультантів Леонід Рубаненко. У Мінфіні намагаються особливо не згадувати про ефективність роботи підопічних. Розрахунок міністерства простий - гроші на "палаючі" витрати є, а капітальні вкладення в період міжцарів'я фінансувати, схоже, не збираються.
Заморожування державних капітальних інвестицій виправдовують неможливістю витратити гроші через складності із проведенням тендерних закупівель. Так, за словами міністра житлово-комунального господарства Олександра Попова, на даний момент місцева влада змогла освоїти ледве більше 50% коштів, передбачених на фінансування комунального господарства. "Зараз на казначейських рахунках зосереджено близько 23 млрд грн. Міністерство фінансів зможе витратити значну частину цих грошей, якщо до кінця року зміниться ситуація в сфері тендерних закупівель. Однак навряд чи таке відбудеться", - говорить керівник групи радників глави Національного банку Валерій Литвицький.
"Складності в застосуванні тендерного законодавства, безумовно, стали однією із причин, з яких бюджетні кошти на капітальні витрати цього року освоюються повільніше. При цьому в маленьких містах проблеми з фінансуванням набагато гостріші, оскільки розпорядники більших бюджетних коштів мають ширші можливості обійти тендерні процедури. Втім, капітальні витрати вже не перший рік фінансуються за залишковим принципом. У нинішньому році у зв'язку із хронічним невиконанням дохідної частини це проявляється ще помітніше", - резюмує експерт Асоціації міст України Юрій Ганущак.
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас