Друг Путіна забезпечить "Укртатнафту" сировиною — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Друг Путіна забезпечить "Укртатнафту" сировиною

Енергетика
496
У ланцюжку постачань нафти на Кременчуцький НПЗ помічений російський нафтотрейдер. Його співвласником є товариш по службі президента Росії
Ще минулого тижня відновлений судом на посаді голови правління ЗАТ "Укртатнафта" (Кременчуцький НПЗ) Павло Овчаренко заявив, що підприємство має намір вирішити проблеми із забезпеченням підприємства ресурсами за рахунок постачань нафти танкерами.
За його словами, протягом листопада в Одесу повинні прийти два судна з 165 тис. т нафти. При цьому він відмовився уточнити, з якого регіону буде поставлятися нафта і хто виступає продавцем сировини. У той же час, як повідомило «k:» поінформоване джерело, у порту Новоросійськ очікує наливу сирої нафти в обсязі 80 тис. т з ресурсів НК "Роснафта" танкер SeaBravery. Навантаження було заплановано на 11-12 листопада і затримується через штормову обстановку (на момент верстки номера вона ще не почалася).
Тінь "придворного трейдера" Кремля
За словами співрозмовника, ланцюжок постачання нафти на "Укртатнафту" виглядає в такий спосіб: "Роснафта" - Gunvor - Rixo (турецька компанія, що торгує мазутом для теплоенергетики). Ключовим елементом ланцюжка є перевантаження нафти в Одеській нафтогавані в залізничні цистерни до Кременчука на "Укртатнафту".
За даними російських експертів, за проведенням цієї операції стоїть не хто інший, як колишній товариш по службі і друг президента Путіна Геннадій Тимченко - власник 50%-ї частки у швейцарській групі Gunvor. Саме через неї спрямована більша частина експорту "Роснафти" і "Газпрому" (нафти). У результаті банкрутства Юкоса активи цієї компанії дісталися "Роснафті", а експорт - Gunvor. На сьогодні через Gunvor працюють також частки ТНК-ВР і "Сургутнафтогаз".
Виникає логічне запитання: чому близька до Кремля компанія вирішує допомогти так званим рейдерам, незважаючи на настільки активну підтримку російськими чиновниками російських же інвесторів у конфлікті на Укртатнафті? Експерти висловлюють три можливі причини такого розвитку подій. Дві лежать винятково в політичній площині. Перша з них стосується внутрішньоросійських розкладів: між президентом Росії Володимиром Путіним і президентом Татарстану Мінтимером Шаймієвим давно пробігла чорна кішка через розбіжності в баченні подальшого розвитку країни. На цьому тлі в Шаймієва навіть виникли проблеми із входженням під "козирним" номером у виборний список пропрезидентської партії.
Друга політична причина - внутріукраїнський фактор. Так, санкціонувавши поставку нафти на Укртатнафту компанією, співвласником якої є друг Путіна, Кремль другий раз після створення RosUkrEnergo підставив плече своїм резидентам в Україні. Під час першої подібної операції в 2004 році два впливових українських чиновники Юрій Бойко та Ігор Воронін стали членами координаційної ради спеціально створеної газової монополії RosUkrEnergo. На той момент цей орган очолював один з товаришів по службі Путіна Андрій Акімов.
Тоді сусідство з особистим "газовим повірником" Путіна забезпечило Вороніну і Бойку блискуче політичне "пабліситі" у Києві. У цей час ці два персонажі стрімко втрачають свої позиції в українському політикумі. Урятувати їх від критики, що звучить як з боку Президента, так і прем'єр-міністра України, можуть лише чергові відверті і зрозумілі всім знаки підтримки з боку Кремля. Таким знаком може стати участь "нафтового повіреного" Путіна - Тимченко - в урегулюванні кризи, що розгорнулась на найбільшому українському НПЗ "Укртатнафта".
Ну і нарешті економічний фактор. Не варто забувати, що до злиття з "Газпромом" Роснафта безуспішно намагалася увійти до числа ключових постачальників застарілого Херсонського НПЗ. А зараз, укрупнившись, Газпромнафта (правонаступник Роснафти) може спокійно претендувати на операційний контроль над Укртатнафтою і попутно підтримати потрібних Кремлю людей у Києві.
Результат політичних інтриг буде "приватним"
Без зацікавлених партнерів, що володіють необхідною інфраструктурою і зацікавлені у конфлікті на Кременчуцькому НПЗ, здійснювати танкерні поставки практично неможливо. Таким партнером Кремля є група "Приват", представники якої відкрито заявляли про причетність до конфлікту. Не варто забувати, що саме ця група контролює вищезгадану Одеську нафтогавань. Можливість стягнення не грошової, а товарної оплати тарифу за послуги по портовій перевалці і нагромадженню нафти - одна з найбільш привабливих сторін діяльність портового нафтотерміналу. Кіпрська International Petroleum Company, що входить в "Синтез Ойл", і ВАТ "Ексімнафтопродукт" продають весь спектр транзитних послуг: перевалка цистерн і їхнє парове очищення, використання резервуарного парку для нагромадження танкерних партій, безпосередньо перевалка нафти, а також послуги з очищення танкерів від баластових вод.
Вартість цього сервісу гавані висока, оскільки ринок поставки великих партій трубопровідної і залізничної нафти в Україну надзвичайно монополізований. На ньому домінують два-три гравці. Контроль над гаванню дозволяв будь-якому інвесторові заходити на цей ринок, минаючи ризики інвестицій у НПЗ. Заробляють в Україні на імпорті нафти лише ті, хто вклав гроші в заводи. Коло таких інвесторів споконвічно вузьке. У той же час контроль над гаванню дає своєрідну контрамарку на вхід у цей "клуб": хто захоче сваритися з важливим транзитером? Одержавши нафту в оплату транзитних послуг, розпорядники нафтогавані могли без усякої загрози з боку великих гравців ринку заходити на переробку в Одеський НПЗ і Укртатнафту, зв'язані з гаванню трубопроводами.
З недавніх пір завдяки новій перемичці Жулин - Надвірна в числі цих клієнтів виявився Надвірнянський НПЗ групи "Приват". Завдяки включенню Надвірної в контур трубопровідної мережі ця група одержала можливість брати з російських експортерів "натуроплату" за транзит не в самій Одесі, а, наприклад, у Бродах або Мозирі. Фактично схема "транзит замість поставок" дозволяє "Привату" заощаджувати на закупівлі дорогої імпортної нафти. Раніше ця економія дозволяла колишнім співвласникам "Синтез Ойла" Олександру Жукову та Андрію Деркачу відігравати помітну роль на українському ринку нафтопродуктів. Їхні спроби побудувати нафтову імперію на основі підконтрольних постачальників Херсонського НПЗ і системи збуту "Укрнафтопродукту" завершилися повним крахом.
Експерти називали його причиною слабкий зв'язок із власниками Херсонського та Одеського НПЗ. Ні Лукойл, ні Альянс братів Бажаєвих не довіряли ні Жукову, ні Деркачу. Не факт, що "Приват" повторить помилки попередників. Адже в цієї групи є два своїх невеликих НПЗ, а з недавніх пір в орбіту групи ввійшла і Укртатнафта. Контроль над останньою в сумі з контролем над гаванню дозволить "Синтезу" створити повністю вертикально інтегрований нафтовий комплекс, що охопить весь технологічний ланцюжок "від танкера і свердловини до бензоколонки". Така ділова ставка у великій нафтовій грі, що нині розгорнулася між Москвою і Києвом, цілком здатна зробити дніпропетровський "Приват" переможцем.
За даними з різних джерел, Геннадій Тимченко разом з Володимиром Путіним служив у Першому управлінні КДБ (зовнішня розвідка). Торгувати нафтою почав в 1988 році, тоді він разом з партнерами заснував нафтоторгову компанію "Кінекс", що експортувала продукцію з Киришського НПЗ (Ленобласть), що входить в "Сургутнафтогаз".
До кінця 1990-х оборот "Кінекс" сягав $2 млрд. Тимченко переїхав у Скандинавію з Петербурга наприкінці 1990-х. Зараз живе у Швейцарії і Монако. У Женеві в 1997 році Тимченко і шведський бізнесмен Торбьорн Торнквіст на паритетних засадах створили компанію Gunvor, про що шведський підприємець розповів в інтерв'ю Reuters.
Збільшення масштабності бізнесу Gunvor російські ЗМІ пов'язують із приходом Путіна до влади. Так, більша частина експорту "Роснафти" і "Газпрому" (у частині нафти) була спрямована саме через Gunvor. Торік Gunvor експортувала 60 млн. т нафти і нафтопродуктів на суму $30 млрд. За підсумками 2007 року компанія розраховує збільшити оборот до 83 млн. т, на $43 млрд. у грошовому вираженні, що дозволить їй стати третім за розміром у світі нафтотрейдером.
За матеріалами:
Proua.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас