Ощадбанк приховує від Віктора Ющенка інформацію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ощадбанк приховує від Віктора Ющенка інформацію

Кредит&Депозит
912
Нацбанк не став підтримувати секретаріат президента в його бажанні одержати доступ до конфіденційної інформації Ощадбанку. Як стало відомо Комерсант-Україна, регулятор направив правлінню банку лист, у якому нагадав, що передавати інформацію про позичальників третім особам заборонено.
Ґрунтуючись на листі, глава спостережної ради Данило Волинець зажадав у його членів підписати документ про нерозголошення банківської таємниці. Однак не всі члени ради погодилися з вимогою. Це означає, що його чергові збори можуть бути знову зірвані, що вже найближчим часом поставить під загрозу можливість Ощадбанку видавати кредити.
У розпорядженні редакції виявилася копія листа заступника голови Нацбанку Володимира Кротюка на ім'я голови правління Ощадбанку Анатолія Гулея, у якому НБУ, посилаючись на статті закону "Про банки і банківську діяльність", нагадує, що керівники банку не мають права передавати третім особам інформацію, що стала відома їм при виконанні своїх обов'язків. "До керівників банку статтею 42 віднесені і члени спостережної ради", - уточнив Кротюк і нагадав, що банк відповідальний за збереження банківської таємниці.
За даними Асоціації українських банків, на 1 жовтня Ощадбанк займав серед українських банків сьоме місце за активами (17,072 млрд грн) і восьме за капіталом (1,47 млрд грн). 100% акцій належить державі. До спостережної раду входять по п'ять представників від президента (Ян Берназюк, Роман Жуковський, Андрій Пишний, Олександр Морозов, Олег Рибачук), Верховної ради (Юрій Бордюгов, Данило Волинець, Олег Кошеленко, Анатолій Литюк, Сергій Чекашкін) і Кабінету міністрів (Юрій Зоц, Людмила Арнаутова, Андрій Кравець, Сергій Бельчик, Сергій Рибак).
На підставі цього листа глава спостережної ради Ощадбанку Данило Волинець розіслав членам ради лист із пропозицією підписати відповідне зобов'язання про нерозголошення комерційної таємниці. "Це стосується не стільки конфіденційності банківської інформації, скільки таємниці клієнтів банку, - сказав Волинець. - Справа в тому, що в нас вже півроку ведуться суперечки із цього приводу, що не дозволяє провести засідання спостережної ради. На жаль, у раді є декілька несамодостатніх людей, які працюють у секретаріаті. Коли ми до чогось домовляємося, при приході на роботу в них раптом з'являються зовсім інші резони, які не дозволяють реалізувати досягнуті домовленості. Вони пропонували надавати в онлайн-режимі в секретаріат президента досить великий обсяг інформації".
За словами Данила Волинця, спостережна рада і правління Ощадбанку готові надавати документи в секретаріат президента та одночасно в Міністерство фінансів за умови нерозголошення комерційної і банківської таємниць. Це необхідно, тому що передача третім особам інформації про фінансовий стан позичальників банку, яку вони надають при одержанні кредиту, здатна не тільки заподіяти шкоду його репутації, але і завдати фінансових збитків. "Усі повинні усвідомлювати, що цю інформацію не можна використовувати як елемент політичних розборок, - вважає глава спостережної ради. - Не можна, щоб документи, які мають підписи, печатки, безконтрольно перекочовували з Ощадбанку в інші інстанції, які не мають ніякої відповідальності за порушення банківських принципів". Згідно ст. 232 Кримінального кодексу, навмисне розголошення комерційної або банківської таємниці карається штрафом від 200 до 500 неоподатковуваних мінімумів (3,4-8,5 тис. грн), виправними роботами до двох років або позбавленням волі на два роки.
На думку Анатолія Гулея, підписання "зобов'язання про нерозголошення" розв'яже ключовий конфлікт між деякими членами спостережної ради і правлінням: "Я готовий кожному зі членів ради пояснити положення закону та упевнений, що всі вони підпишуться під документом". Нагадаємо, засідання СР Ощадбанку зриваються вже протягом восьми місяців: після того як президент заперечив у Конституційному суді призначення в раду п'яти представників Кабміну, решта десять членів не можуть погодити питання зборів. Ґулей вважає, що згода членів ради не розкривати банківську таємницю дозволить нарешті провести заплановане на 5 грудня засідання ради, на яке виноситься 23 питання.
Втім, деякі члени ради вважають, що мають достатній доступ, і тому не мають наміру письмово підтверджувати збереження таємниці. "Спостережна рада як вищий орган не може давати зобов'язання перед правлінням не розголошувати таємницю, так само як глава правління не може давати зобов'язання перед начальниками відділів, - пояснює член ради, керівник департаменту макроекономіки і фінансового сектора секретаріату президента Роман Жуковський. - Навіщо потрібно було писати лист до Нацбанку, коли ми просто просили дотримувати підзвітності правління раді".
Таким чином, навіть привселюдно заявляючи про бажання взяти участь у запланованому засіданні спостережної ради, його члени знову можуть не зібрати кворуму - десять чоловік. Як повідомлялося, уряд, що вже виділив 200 млн грн на збільшення статутних фондів Ощадбанку та Укрексімбанку, не вносить їх у фонди, очікуючи від спостережних рад держбанків підтвердження аудита і звітності за 2005-2006 роки. При цьому в Ощадбанку визнають, що вже підійшли до межі адекватності капіталу і найближчим часом можуть перестати видавати кредити (до 1 жовтня Ощадбанк видав фізичним особам кредити на 4,236 млрд грн, підприємствам - на 3,115 млрд грн). Нездатність збільшити капітал приведе до зниження частки держбанку на ринку. "Замість того щоб вирішувати ці питання, ми штовхаємося на місці, вирішуючи, чи потрібно підписувати доступ", - обурюється Данило Волинець.
Ощадбанк знову звільнив Артемія Єршова
Як повідомили в Ощадбанку, 8 листопада екс-заступник голови правління банку Артемій Єршов був знову звільнений з Ощадбанку, цього разу "за власним бажанням". При цьому Ощадбанк погодився відмовитися від формулювання, з яким Артемій Єршов був звільнений 19 березня: "за кількаразове грубе порушення посадових обов'язків".
За інформацією банку, вже 9 листопада Апеляційний суд Києва задовольнив позовну заяву Єршова про відкликання його попередніх вимог до Ощадбанку (поновити на посаді) і зниження фінансової компенсації "за вимушений прогул" з 484 тис. грн до 270 тис. грн. Нагадаємо, за кількаразове грубе порушення посадових обов'язків був звільнений і голова правління Ощадбанку Олександр Морозов. А в середині липня він також уклав з банком мирову угоду і був звільнений "за власним бажанням". Артемій Єршов зараз очолює ІК "Трійка Діалог Україна".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас