Дешевий туркменський газ піде в Європу в обхід України? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Дешевий туркменський газ піде в Європу в обхід України?

Енергетика
185
Представники найбільших енергетичних холдингів Європи найближчим часом почнуть переговори про прямі закупівлі газу в Туркменістані, починаючи з 2011 року.
Про це, як передає інформаційне агентство "УНІАН", повідомило джерело в Єврокомісії за результатами переговорів із президентом Туркменії Гурбангули Бердимухамедовим.
"Нинішня цінова пропозиція в країнах ЄС набагато привабливіша за чинну контрактну базу з російськими постачальниками - "Газпром експортом" і RosUkrEnergo, які продають природний газ в Україні. Туркменська сторона зацікавлена в додаткових інвестиціях у розвиток нафтогазової галузі та економіки в цілому, тому країни ЄС становлять для неї особливий інтерес", - відзначило джерело.
На думку європейського чиновника, говорити про конкретні параметри постачання можна буде після того, як Єврокомісія і зацікавлені країни визначаться із транзитною складовою.
"У першу чергу мова йде про проект Nabucco, хоча у випадку досягнення компромісу з Росією це можуть бути і її власні потужності - газопровід "Середня Азія - Центр", українська газотранспортна система, а в перспективі - "Південний потік", проект якого вже зараз розробляється разом з корпорацією Eni", - відзначив він.
Співрозмовник агентства не вважає, що в такий спосіб Європа зачепить економічні нтереси України. "Україні настав час звикнути, що всі країни світу живуть у відкритому конкурентному середовищі, де боротьба за енергоресурси відіграє основну роль. Через кілька років рівень цін в Україні наблизиться до середньоєвропейських, і необхідність у відносно дешевій сировині із Середньої Азії відпаде", - додав він.
На сьогодні туркменський газ становить порядку 57% газового балансу України, або близько 40 мільярдів кубічних метрів. В 2007 році ці обсяги законтрактовані компанією "Газпромекспорт", що перепродує його трейдеру RosUkrEnergo по 100 доларів за тисячу кубічних метрів.
За прогнозами ВАТ "Газпром" середня ціна природного газу на кордоні для європейських споживачів в 2008 році перевищить 300 доларів за тисячу кубічних метрів.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас