Наступного року банки подешевшають — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Наступного року банки подешевшають

Фондовий ринок
939
Вступ України до СОТ, збільшення проблемної заборгованості в споживчому сегменті кредитування та уповільнення темпів економічного зростання - все це може привести до падіння попиту на вітчизняні банки.
У наступному році власникам українських банків прийдеться зіштовхнутися із цілою низкою складностей при продажі своїх дітищ. Вірніше, складності банкірам створить ринок, що буде не занадто сприятливий для розвитку банківського бізнесу. Зовнішня загроза вже відома: глобальна фінансова криза пригальмує розвиток великих українських банків через подорожчання грошей на світових ринках. За оцінками глави групи радників НБУ Валерія Литвицького, обсяги зовнішніх позик українських банків наступного року навряд чи набагато перевищать обсяги позик у році поточному.
Віце-президент міжнародного рейтингового агентства Moody's Ярослав Совгира вважає, що приплив запозичень різко сповільниться, але не зменшиться. "Більшу частину синдикованих позик і кредитних ліній банкіри зможуть рефінансувати. Питання буде тільки в ціні рефінансування. Проблеми будуть і з розміщенням євробондів", - сказав аналітик.
Нарощувати швидкість приросту активів банкіри будуть змушені за рахунок гривневих ресурсів. Але і тут їх чекає розчарування. Нацбанк під тиском уряду і президента Віктора Ющенка активізував діяльність зі стерилізації грошової маси, що проходить через банківську систему, підвищивши нормативи резервування і збільшивши вартість рефінансування для комерційних банків. На думку радника міністра економіки Сергія Яременка, дії НБУ серйозно загрожують швидкості розвитку банківської системи: "Для того, щоб домогтися зниження інфляції на 1-2%, Нацбанк готовий піти на стиснення грошової маси в банківській системі. Це приведе до різкого гальмування кредитної активності".
Експерти розходяться в думках, на яку величину виростуть активи банківської системи наступного року, але впевнені, що темпи їхнього зростання будуть набагато нижчі, ніж в 2007 р. На зниження швидкості розвитку банківської системи накладеться і стрімке погіршення якості портфелів споживчих кредитів у тих банків, які зловживали видачею позик без глибокого аналізу платоспроможності своїх клієнтів.
За даними НБУ, проблемна заборгованість банків київського регіону з початку року виросла майже в три рази, і в деяких банків частка прострочених на 30 днів кредитів перевищує 15%. "Проблеми зі значним збільшенням прострочених і брудних кредитів виникли в тих банків, які підвела текучість кадрів. Відсутність якісних кадрів в умовах нарощування споживчого кредитування привела до істотного збільшення поганих боргів", - стверджує радник голови правління Укргазбанку Олександр Охрименко.
Ще однією проблемою для банківського ринку може стати вступ України до СОТ. Із цього моменту закордонні банківські групи одержать право відкривати в Україні свої філії. За словами глави ради НБУ Петра Порошенка, регулятор у питанні експансії іноземного банківського капіталу "буде діяти ринковими методами", а це значить, що ніяких твердих заходів проти іноземців центробанк прийняти не зможе.
Звичайно, існують дозволи та угоди в НБУ, але їх легко пройти, якщо вмієш.
Німецький Deutsche Bank уже заявив про намір відкрити в Україні філію після вступу країни до СОТ. За його прикладом підуть і інші банки - їм уже не треба буде платити високу ціну за право вийти на банківський ринок України. Генеральний директор ІК "Драгон Капітал" Дмитро Тарабакін вважає, що банківський сектор буде консолідуватися усередині себе. Коливання ліквідності ф курсів валют на Форексі будуть сприяти цим процесам. Тим часом якісним банкам (з першої двадцятки) ринок запозичень завжди буде доступний. Ресурси подорожчають, але при нинішній маржі для них це некритично. "А от невеликі банки не одержать доступ на зовнішній ринок, і їм доведеться вирішувати цю проблему підйомом депозитних і кредитних ставок і програвати конкуренцію за клієнтів", - вважає пан Тарабакін.
На думку голови ради директорів Банку Грузії Ладо Гургенідзе, у наступному році українським власникам будуть належати близько 100 банків (на 01.10.2007 р. 44 з 174 діючих банків - з іноземним капіталом), і їм доведеться виживати самостійно. "Іноземні гравці, які куплять банки з розкрученими брендами, уже не будуть зацікавлені в покупці дрібних і середніх місцевих банків. Крім того, покупців стане менше через іпотечну кризу в США. Так що, за моїми оцінками, вартість українських банківських установ у наступному році опуститься до двох капіталів", - сказав пан Гургенідзе, висунутий у п'ятницю на посаду прем'єр-міністра Грузії.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас