Вибори обійдуться росіянам дорого — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вибори обійдуться росіянам дорого

Казна та Політика
69
У північного сусіда різко виросли оптові ціни на паливо. Власники АЗС попереджають: якщо до кінця листопада ціни не знизяться, прийдеться або піднімати вартість літра палива на 20%, або закривати заправки. Якщо бензин подорожчає в роздрібі, варто чекати небаченого стрибка цін на все.
Росія, як один з найбільших експортерів нафти, начебто б не повинна зазнавати нестачі в паливі. І ціни для своїх громадян начебто б можна було робити меншими, дістаючи основний прибуток від експорту. Але продавці пояснюють подорожчання тим, що більшу частину ціни палива становить державний податок на видобуток нафти, що не залежить від того, іде видобута нафта за кордон чи на російські НПЗ. Так що продавати паливо усередині країни за низькими цінами просто невигідно.
Але влада підозрює, що збільшення цін - це результат змови монополістів, які, поки влада зайнята виборами, вирішили під шумок "зробити гроші". Боротися із цим намагаються російські антимонопольні органи. Адже кілька найбільших нафтових компаній Росії контролюють від 80% до 90% роздрібних продажів палива. Швидше за все, говорять багато російських експертів, у передвиборний період уряд знайде аргументи, щоб змусити компанії не підвищувати ціни.
Аналогічна домовленість між владою і виробниками є зараз на російському ринку продуктів харчування. Але ціни на продовольство в регіонах продовжують підніматися. Вартість соняшникової олії в жовтні росла майже вдвічі швидше, ніж у вересні, на яйця - утроє, прискорилося збільшення цін на молоко. А ті виробники, які все-таки погодилися притримати подорожчання, після виборів, коли буде потрібно компенсувати сьогоднішні втрати прибутку, можуть підвищити ціни стрибкоподібно. Але ж збільшення ціни на паливо і саме по собі викликає зростання практично на все.
На паніці серед населення багато хто намагаються нагріти руки. Для цього розпускаються чутки, нібито росіяни масово скуповують товари першої необхідності. Розрахунок простий: навчені гірким досвідом дефіциту в часи СРСР, знецінювання грошей в 1990 і 1998 роках, обивателі цілком можуть почати скуповувати традиційні сіль, сірники, крупи і макарони. Досить згадати, чим обернувся короткочасний дефіцит солі в центральних областях Росії взимку минулого року. Тоді це привело до того, що люди скуповували сіль буквально мішками. Доходило до абсурду. Один житель Мценська Орловської області складав сіль на горищі своєї частки будинку. Зрештою, під вагою запасів звалилася стеля.
Є ще фактор, що підстьобує інфляцію. Бюджет "передвиборного" 2007 року в Росії офіційно визнавався "соціальним". Мовою і російських, і українських чиновників це означає, що людей перед виборами планується піддобрити, давши багато грошей. Недавнім указом Володимира Путіна передбачене поетапне підвищення пенсій. Перший етап підвищення - з 1 грудня. Вибори пройдуть 2-го.
А на підході - нова ініціатива. Держдума схвалила закон, що підвищує виплати військовим пенсіонерам, і це не є підвищенням пенсій. Це, за словами чиновників, гроші, які держава винна їм ще з 1993 року. Так що передвиборні "роздачі слонів", якими славився перед президентськими виборами наш уряд, у Росії теж пройдуть у відповідному масштабі. І громадянам безсумнівно прийдеться відчути на собі наслідки такої "турботи", але тільки після парламентських виборів.
За матеріалами:
Газета по-києвські
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас