Світ охоплений інфляцією — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Світ охоплений інфляцією

1274
По всьому світі, від США до Китаю, триває збільшення інфляції. Причому аналітики відзначають, що на тлі збільшення світового попиту на сировину економічна ситуація найближчим часом залишиться без змін
Поки ж центробанки найбільших розвинених країн запевняють, що вони ретельно контролюють рівень інфляції, а в США продовжує знижуватися ставка рефінансування - через побоювання, що серпнева кредитна криза в остаточному підсумку плавно перетече в рецесію найбільшої у світі економіки.
Збільшення вартості продуктів харчування вже привело до різкого збільшення інфляції в Китаї - зараз її показник перебуває на найвищому за останні 11 років рівні. Великі компанії, такі як Harley-Davidson, борються за виживання на тлі зростаючих останнім часом цін на видаткові матеріали і сировину. А ресторани продовжують піднімати ціни через дефіцит зернових культур, більша частина яких витрачається на виробництво біопалива.
Через це ростуть побоювання аналітиків, які впевнені, що в підсумку це може вкрай негативно позначитися на темпах світового економічного зростання - адже споживачі і виробники не хочуть збільшувати свої витрати, що приведе до вповільнення промислового виробництва, зниженню кількості робочих місць і інфляції. Більше того, деякі економісти вже говорять про повторення ситуації 1970-х років, коли зростаючі ціни на нафту збіглися з уповільненням темпів зростання, що в підсумку привело до стагфляції. Правда, цього разу ситуація все-таки трохи інша: інфляція викликана не недостачею запасів, а збільшенням світового попиту.
Професор економіки Вищої школи бізнесу при Чиказькому університеті Аніл Кашіяп відзначає, що центробанки все-таки навчилися контролювати збільшення цін шляхом підвищення дисконтної ставки. На користь цього аргументу говорить і той факт, що показники інфляції в США поки не перевищують норму, навіть незважаючи на збільшення цін на нафту і падаючий долар. Так, індекс споживчих цін у США виріс у жовтні лише на 0,3%.
Правда, більшість експертів стверджує, що усе ще попереду. На їхню думку, інфляція виросте в найближчі кілька місяців, причому Федеральна резервна система (ФРС) США буде не в змозі почати які-небудь заходи. "Якби ФРС не була змушена боротися з негативними наслідками кредитної кризи, у неї було б більше можливостей для подолання інфляції", - відзначає провідний інвестиційний менеджер Harris Private Bank Джек Аблін.
Але США далеко не єдина країна, де відзначається тенденція збільшення інфляції. Так, Банк Англії повідомив на цьому тижні, що інфляція в 2007р. перевищить установлений рівень 2%, але в той же час відбудеться значне уповільнення темпів економічного зростання, що у свою чергу унеможливить підвищення Центробанком ставки рефінансування.
Ринки країн, що розвиваються, також продовжують боротьбу з інфляцією. У Росії в 2007 році інфляція досягла позначки 11%, а в 2008 році збережеться на рівні 7%. Інфляція в Китаї також виросла минулого місяця до 6,5%. Причому професор фінансів Школи Менеджменту Пекінського університету Майкл Петтіс відзначає, що в Китаї ситуація особливо складна через валютну політику уряду. І якщо Центробанк Китаю все-таки вирішить збільшити дисконтну ставку, це може в підсумку знизити обсяг національного попиту і розширити і так велике активне сальдо торговельного балансу. "Китай не зможе вирішити проблему інфляції без вирішення валютної проблеми", - відзначає Петтіс, додаючи, що китайській владі, швидше за все, прийдеться переоцінити свою валюту - юань.
За матеріалами:
Деловая Неделя
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас