Експерт: У підвищенні цін на газ для України Уряду потрібно звинувачувати себе — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: У підвищенні цін на газ для України Уряду потрібно звинувачувати себе

Енергетика
209
Підвищення ціни на природний газ, що поставляється Росією, для споживачів України є не стільки наслідком світових тенденцій на енергетичних ринках, скільки наслідком некомпетентних дій Уряду Януковича. Таку думку FINANCE.UA висловили в Київському Інституті Горшеніна.
Експерт Інституту Горшеніна Володимир Застава відзначив, що навіть незначне підвищення ціни на основний енергоносій, споживаний Україною - це удар по національній економіці. Уже зараз можна прогнозувати чергове підвищення тарифів на комунальні послуги для населення в 2008 році, а також збільшення цін на продовольчі товари. Якщо ж новий Уряд піде на штучне втримання тарифів і цін, відзначає експерт, це може обернутися масштабним згортанням соціальних програм і новим витком інфляції.
Говорячи про інфляцію, експерт відзначив, що показники інфляції цього року йдуть на рекордний рівень за останні 10 років. Останній "рекорд" інфляції також "належить" Уряду Януковича, тому що в 2004 році вона склала 12,3%.
Також експерт Інституту Горшеніна звернув увагу на те, що загальна економічна ситуація ускладнюється ще і цілком імовірною можливістю почати новий 2008 рік без державного бюджету. Часу залишилося катастрофічно мало, а депутати нової Ради поки зайняті винятково питаннями кулуарних переговорів і "поділом портфелів".
"Прогнозована нова ціна на газ для України в 160 доларів США подається певними політичними силами як дуже вигідна, а переговори з російською стороною - рівноправними. У чому ж перемога? Невже в тому, що тепер вся країна буде купувати той же товар, але дорожче? Що стосується відносин з Росією, то отут варто згадати, що Янукович і Партія регіонів позиціюються в якості основного "друга Москви". Але ж і дані переговори про ціну на газ, і недавній візит Азарова і Колесникова в Москву до своїх колег "єдиноросів" свідчать про невисоке, якщо не сказати зневажливе, ставлення російських чиновників до останнього.
Що ж стосується ситуації зі станом національної економіки і газовою проблематикою, то дані питання повинні стати предметом розгляду РНБО та одержати політичну оцінку. Ні багато, ні мало, від цього питання прямо залежить національна безпека України", - підсумував експерт Інституту Горшеніна Володимир Застава.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас