Долару вхід заборонено — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Долару вхід заборонено

Валюта
3937
Банкіри позбуваються від долара. Їхнє прагнення збільшити обсяги гривневих кредитів зміцнить національну валюту і без офіційного оголошення зміни валютного курсу Національним банком України
Здійснилася мрія Володимира Стельмаха - глави Національного банку України. Українські банкіри повільно, але впевнено починають позбуватися від валюти, нарощуючи обсяги видаваних кредитів у національній гривні. Як виявилося, для цього знадобилося зовсім небагато - ніяких суперечок навколо обмеження кредитування в інвалюті і ніяких сутичок з регулятором не відбулося.
Однієї іпотечної кризи в США було досить, щоб питанням валюти кредитування зацікавилися всі - від звичайного середньостатистичного українця, якому не вистачає коштів на новий автомобіль, до голів правлінь найбільших українських банків. Перших хвилює питання, у якій валюті вигідніше взяти кредит, других - як змусити українців брати кредити в гривні. Вихід, схоже, знайдений. Ставки по гривневих кредитах знизилися, а по доларових - різко пішли вгору.
З іншого боку, складається враження, що українські банкіри не повірили заявам Нацбанку про неможливість на даний момент ревальвувати гривню. Тільки за останні кілька тижнів, за даними НБУ, обсяг операцій (покупки і продажі валюти в доларовому еквіваленті) комерційними банками на міжбанківському валютному ринку збільшився в порівнянні з вереснем майже на 20% (до $2,3 млрд.). За словами першого заступника голови правління Національного банку Анатолія Шаповалова, банкіри почули заяву про можливе зміцнення гривні і почали продавати притягнуті у валюті кошти на біржі і кредитувати в гривні. Самі фінансисти не приховують, що продавати валюту на міжбанку їх змушує ймовірність настання ризику втрат при зміні курсу. Саме через це фінансові установи змінюють і структуру своїх резервів: якщо раніше домінуюча частина належала долару, то зараз це місце зайняли резерви в гривні.
Однак і такі рішення можуть бути поспішними. На думку глави Ради Національного банку Петра Порошенка, ревальвація гривні недоцільна. "Зараз передчасно говорити про зміцнення курсу", - вважає пан Порошенко. Зробити такий висновок його змушує і невтішний дефіцит державного бюджету, і дефіцит платіжного балансу. У той же час глава ради НБУ підкреслює, що передбачені в основах грошово-кредитної політики на 2007 і 2008 рік курсові параметри (4,95-5,25 грн./$) являють собою не тверде обмеження, а прогноз. "Це не валютний коридор, це прогнозні показники", - утішає банкір. Але навіть незважаючи на це, різких змін курсу гривні очікувати все-таки не варто.
У чому брати?
Поки світові події стрімко погіршують позиції долара на валютній арені, а деякі банкіри тільки збираються підвищувати вартість доларових кредитів, саме час звертатися за позиками в американській валюті. "Якщо донедавна ставки в доларах були значно нижчими, ніж у національній валюті, то сьогодні більшість банків знизили ставки в гривні до рівня ставок у доларах США, а ставки в доларах США - незначно підвищили", - говорить директор департаменту розвитку роздрібного бізнесу Укрпромбанку Дмитро Рєзніков.
У самих банках не приховують, що доларовий кредит обійдеться позичальникові дешевше гривневого, однак взяти валютний борг сьогодні вже не так просто. Багато фінустанов просто припинили видачу кредитів у доларах, пояснюючи це тимчасовою відсутністю валюти. А ті банки, які ще мають долари в запасі, істотно здорожили американську валюту.
"У цей час кредити в іноземній валюті усе ще залишаються найбільш привабливими з погляду вартості, незважаючи на збільшення деякими банками процентних ставок у зв'язку зі світовою фінансовою кризою. Беручи до уваги часті розмови про недооцінку національної валюти і її можливу ревальвацію найближчим часом, валютні кредити стають ще більш привабливими", - вважає голова наглядової ради банку "Демарк" Олександр Стеценко.
Провідний фахівець-аналітик Діамантбанку Михайло Ігнатенко думає, що привабливість доларових позик істотно відрізняється в коротко- і довгостроковому періодах. "На даний момент для довгострокового кредиту найбільш вигідною є українська гривня. Це пояснюється високим темпом зростання інфляції економіки України. Можна сподіватися на поступове зниження реальної купівельної спроможності валюти (паралельно зі збільшенням заробітків населення), а виходить, виплати по кредиту, які є обтяжливими для бюджету клієнта сьогодні, уже через пару-трійку років будуть становити набагато меншу його частину. Короткострокові кредити більш вигідні в доларах, тому що прогнозується зниження курсу долара відносно гривні", - міркує Михайло Ігнатенко.
Разом з тим, знизивши вартість кредитів у гривні, банкіри не втрачають надії заробити в майбутньому. Тому не варто зваблюватися із приводу щодо низьких ставок гривневих позик. "При оформленні таких гривневих кредитів потрібно уважно читати кредитний договір, оскільки деякі банки залишають за собою право в однобічному порядку міняти кредитні ставки убік їхнього збільшення", - попереджає начальник відділу роздрібного кредитування Укрексімбанку Тетяна Коннорова.
Експерти вважають, що прагнення збільшити обсяги гривневого кредитування надалі приведе до підвищення попиту на національну валюту, що зможе зміцнити її і без оголошення зміни курсу регулятором. До того ж фінустанови, що купують зараз валюту на міжбанку, можуть виявитися нездатними повернути кредити, раніше взяті на міжнародному ринку. Є також побоювання, що в деяких банків, які активно займаються споживчим кредитуванням, під кінець року виникне технічний дефолт, і вони припинять видачу кредитів окремим групам клієнтів.
Світле майбутнє
На сьогоднішній день всі основні світові валюти ревальвують щодо долара. Це стосується не тільки звично стабільних грошових одиниць, таких як англійський фунт або швейцарський франк, але і багатьох інших: євро, юаню, рубля і навіть канадського долара. До чого це приводить? "Факторів дуже багато. Виділю лише те, що в даній ситуації накопичується потенціал для істотної миттєвої ревальвації гривні. Чи буде вона реалізована - питання відкрите, але той факт, що до того є всі передумови, не викликає сумнівів. Допускаю, що за певних обставин і з певними цілями можуть бути запущені механізми для повторення квітневого сценарію 2005 року. Збільшення курсу гривні при цьому може скласти до 10%2, - говорить керівник Київської обласної філії Укрсоцбанку Андрій Оністрат.
У перспективі НБУ має намір увести так звану систему підтримки заданого рівня інфляції замість номінальної "прив'язки" гривні до долара. Успішний перехід до такої системи вимагає деякого часу і спільних зусиль із боку уряду і Національного банку, які повинні будуть створити набір інструментів впливу на грошовий ринок при одночасній відмові від практики прив'язки гривні до долара з мінімальними негативними наслідками в перехідний період. В основних напрямках грошової політики на 2007 рік (і проекті на 2008 рік) НБУ визначає асиметричний коридор, у межах якого може коливатися номінальний курс гривні до долара. Коридор допускає здешевлення національної валюти не більше ніж на 4% і її зміцнення не більше ніж на 2% у порівнянні з поточними рівнями. "Доти поки коливання курсу гривні не виходять за зазначені рамки, НБУ втручатися не буде. Втім, оцінюючи ці показники, Нацбанк навряд чи взяв до уваги поточну кризу в глобальній фінансовій системі. Ці плани цілком можуть не реалізуватися, якщо справи на світовому ринку підуть гірше", - вважає економіст інвестиційної компанії "Трійка Діалог Україна" Ірина Піонтковська.
На думку пані Піонтковської, з боку НБУ в доступному для огляду майбутньому було б нелогічно вносити зміни в політику обмінного курсу, принаймні під час відсутності сильних змін зовнішньої кон'юнктури. Оскільки долар слабшає відносно основних світових валют, для економіки України така валютна політика сприятлива: ослаблення валюти США і збільшення цін на метали надають підтримку експорту і стимулюють приплив капіталу в Україну. Правда, навіть на фоні досить помірного зміцнення гривні в реальному вираженні торговельний баланс і рахунок поточних операцій стали дефіцитні, і залежність української економіки від іноземного капіталу зросла.
Андрій Оністрат переконаний, що до кінця року співвідношення долара і гривні мінятися не буде. Що ж стосується пари євро/долар, то під кінець року котирування можуть скласти порядку 1,45. "У сьогоднішній ситуації зберігати кошти в доларах просто безглуздо і збитково. За моїми оцінками, у найближчі місяці тенденції щодо подальшого знецінювання цієї валюти відносно гривні збережуться. Перевівши свої заощадження в євро, у цей період можна виграти близько 1% на місяць", - упевнений банкір.
Ревальвація національної валюти однозначно приведе до погіршення самопочуття українських експортерів. При цьому негативне сальдо зовнішньої торгівлі вже в першому півріччі 2007 року склало понад $4 млрд. Найбільше імовірно, що після того як Нацбанк "відв'яжеться" від стабільного курсу, гривня почне девальвувати. Як скоро це трапиться, судити складно - як тільки приплив іноземного капіталу в Україну перестане перекривати дефіцит валюти від зовнішньої торгівлі.
Олена Мошенець
За матеріалами:
Інвестгазета
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас