Die Presse: Україна відстає по реформах — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Die Presse: Україна відстає по реформах

Казна та Політика
356
Словниковий запас жителів Донецька поповнився новим словом - Praktiker. Через два тижні в місті з мільйонним населенням відкриє свої двері магазин однієї з найбільших європейських мереж супермаркетів із продажу будівельних матеріалів, пише відома австрійська газета Die Presse.
Прихід на український ринок німецької компанії, що став подією, насамперед, для чоловічої частини населення, примітний не тільки через гігантську площу торгового центру, що становить майже 9 тис. квадратних метрів. Для Донецька будівельний ринок Made in Germany стає свідченням того, що в Україні справи продовжують іти вгору - незважаючи на політиків, які в далекому Києві вже кілька тижнів після виборів продовжують ділити владу і сперечатися про те, кому формувати уряд. Аргумент очевидний: німці роблять інвестиції там, де ситуація стабільна.
Підйому сприяла сталь
Голі цифри, схоже, лише підтримують цю теорію. Економіка України ввійшла в дивно стабільну фазу зростання. І на цю тенденцію не впливають ні триваючий місяцями політичний хаос, ні зрослі ціни на енергоносії. Торік ВВП країни виріс на 7%, цього року зростання складе як мінімум 7,5%, і в 2008 році, на думку експертів, варто розраховувати на таке ж високе зростання.
Економіка росте от уже кілька років, незважаючи на політичний хаос. Однак економічний підйом стоїть на "глиняних ногах" - газета
При цьому експерти звертають увагу на те, що це зростання ґрунтується на одній-єдиній опорі: надзвичайно сприятливій кон'юнктурі в сталеливарній галузі. Практично половину всього обсягу українського експорту становлять метали. Завдяки постійному збільшенню цін на сталь прибутки компаній, насамперед на Сході країни, багаторазово виросли, вони і підтримують економічне зростання. Однак експерти постійно вказують на проблеми, які можуть виникнути в подібній ситуації.
Зниження ціни на сталь відразу відіб'ється на кон'юнктурі. І збільшення цін на енергоносії вплине на прибуток, одержуваний енергозатратною важкою промисловістю.
За даними Організації економічного співробітництва і розвитку (ОЕСР), зростання спостерігається практично у всіх галузях економіки. Так, відзначається стрімкий зліт у сфері послуг і приватного споживання. Люди виграли і від викликаного соціально-політичними причинами збільшення зарплат і пенсій - середній рівень заробітної плати підвищився майже на 30%.
Зростання економіки ґрунтується на одній-єдиній опорі: надзвичайно сприятливій кон'юнктурі в сталеливарній галузі - Die Presse
Незважаючи на впевнені темпи зростання, ОЕСР вимагає від українських політиків провести нарешті реформи, яких гостро потребує економіка. Необхідно збільшити темпи приватизації. Дотепер майже половина українського капіталу перебуває в руках держави. Крім того, багато із застарілих підприємств нерентабельні і поглинають щорічно гігантські суми, які могли б бути інвестовані в інші місця. Разом із цим потрібно серйозно зайнятися боротьбою з корупцією, що так часто звучало в передвиборних промовах.
Іноземці віддають перевагу Польщі
Зазначені моменти, а також відсутність правової безпеки стримує багато іноземних компаній від інвестицій в українську економіку. За інформацією ОЕСР, обсяг іноземних інвестицій на Україні в 2005 році склав 372 доларів на душу населення, а це лише 16% від аналогічного показника сусідньої Польщі. І це при тому, що на Україні дотепер низький рівень заробітної плати, країна перебуває в географічній близькості від ЄС і пропонує привабливий внутрішній ринок з 47 млн жителів.
Експерти ОЕСР вимагають використати нинішнє стабільне зростання для того, щоб провести структурні реформи, однак поки ніщо не вказує, чи почуто заклик політиками в Києві.
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас