Єдиним незареєстрованим кандидатом в депутати залишився Стельмах — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Єдиним незареєстрованим кандидатом в депутати залишився Стельмах

Казна та Політика
142
Центвиборчком учора зареєстрував народними депутатами ще 179 кандидатів від Партії регіонів, блоку "Наша Україна-Народна самооборона" (НУНС) і Компартії. Таким чином, число офіційно зареєстрованих народних обранців склало 449 чоловік. Документи на реєстрацію не подав тільки кандидат у народні депутати від НУНС, глава Нацбанку Володимир Стельмах.
Учора Центвиборчком зареєстрував народними депутатами 175 кандидатів, обраних у Верховну раду VI скликання за списками Партії регіонів (ПР), трьох представників НУНС - Івана Плюща, Віктора Шемчука та Олеся Донія, і одного кандидата від КПУ - Миколи Тимошенка. Представники ПР показали непогану явку.
Кандидат у народні депутати від ПР Василь Кисельов заявив: "Сьогодні тимчасові депутатські посвідчення одержать 99 чоловік".
Перед початком засідання глава ЦВК Володимир Шаповал зачитав постанову про нагородження кандидата в народні депутати від ПР Сергія Ківалова медаллю і почесною грамотою з нагоди десятиліття Центвиборчкому. Нагадаємо, пан Ківалов очолював комісію в 2004 році, пізніше обвинувачувався у фальсифікації результатів другого тура президентських виборів 2004 року.
Після нагородження секретар ЦВК Тетяна Лукаш зачитала проект постанови про реєстрації народних депутатів і видачу їм тимчасових посвідчень. Документ підтримали всі члени Центвиборчкому. Особливо ж цьому рішенню зрадів кандидат у народні депутати від ПР Олена Лукаш - вона підхопилася з місця і голосно заплескала в долоні.
Тимчасові посвідчення представникам ПР під бурхливі оплески вручав член ЦВК Олександр Шелестов. Коли дійшла черга до єдиного присутнього в залі представника НУНС Олеся Донія, він устав з місця, намагаючись не привертати до себе уваги. Втім, залишитися непоміченим йому не дала Тетяна Лукаш: "Давайте і йому поаплодуємо!" Представники ПР охоче підтримали колегу, остаточно збентеживши пана Донія. Швидко розписавшись про одержання документа, він залишив зал.
Найбільш задоволеним виглядав Сергій Ківалов. "Я хочу показати вам постанову ЦВК про нагородження мене почесною грамотою за великий внесок у розвиток і дотримання конституційних прав громадян і виборчого процесу в нашій країні, - похвалявся пан Ківалов. - А медаль пов'язана з десятиліттям Центвиборчкому".
А що на ній зображене? - Сергій Ківалов, - пожартував екс-глава ЦВК. - А я буду зберігати її! Тому що, якщо ЦВК так вирішив, виходить, я вніс свій внесок. Будучи головою комісії, я завжди діяв винятково в рамках законодавства, що діяло в 2004 році. Число зареєстрованих народних депутатів сягло 449 чоловік. Єдиним, хто не подав свої документи, виявився представник НУНС, глава Нацбанку Володимир Стельмах. Раніше він уже заявляв, що "ні за яких умов" не піде працювати у Верховну раду.
Проте в пана Стельмаха є ще сьогоднішній день, щоб подати необхідні документи. Як повідомив учора член ЦВК Михайло Охендовський, якщо Володимир Стельмах не зробить цього, ЦВК змушений буде прийняти рішення "про визнання обраним наступного за списком НУНС кандидата в народні депутати". Ним буде №73 у списку НУНС, член партії "Уперед, Україно!" Юрій Гримчак. "Володимир Стельмах може подати заяву про відмову від депутатського мандата або ж представити в ЦВК пояснення, чому він дотепер не може подати документи на реєстрацію. Якщо комісія визнає ці причини поважними, термін подачі документів може бути продовжений", - пояснив Охендовський.
Не прийшли на засідання комісії секретар РНБО Іван Плющ і заступник генпрокурора-прокурор Автономної республіки Крим Віктор Шевчук, вони зареєструвалися народними депутатами, не звільнившись із попередніх місць роботи. Однак Михайло Охендовський відзначив, вони "зробили все можливе, щоб звільнитися, і подали заяви про звільнення". "Не їхня провина в тому, що відповідний указ президента і наказ генпрокурора дотепер не з'явилися", - заявив Охендовський. Учора ж на офіційному сайті Генпрокуратури з'явився наказ генпрокурора Олександра Медведька про звільнення Шемчука "у зв'язку з обранням його народним депутатом". Що стосується Плюща, то за законодавством після прийняття депутатської присяги в нього буде 20 днів для того, щоб вирішити: залишитися на колишній посаді або ж стати депутатом Ради.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас