Компанія Sopharma має намір купити 75% фармзаводу "Вітаміни" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Компанія Sopharma має намір купити 75% фармзаводу "Вітаміни"

Фондовий ринок
266
Підприємець Ігор Франчук знайшов покупця для свого фармзаводу "Вітаміни". Як стало відомо Комерсант-Україна, найбільший болгарський фармвиробник Sopharma веде переговори про купівлю 75% акцій підприємства за $10 млн. На думку експертів, купівля заводу дозволить болгарській компанії закріпитися на українському ринку, де її частка у фінансовому вираженні на початок цього року становила всього 1%.
Sopharma - найбільший виробник лікарських засобів у Болгарії. Операційний дохід за 2006 рік - $103,494 млн, операційний прибуток - $16,471 млн. Акції компанії котируються на Болгарській фондовій біржі, капіталізація на момент закриття торгів учора склала $879,116 млн.
Про переговори Sopharma з одним з українських фармвиробників стало відомо з повідомлення компанії, розміщеного в середу ввечері на Болгарській фондовій біржі з посиланням на слова виконавчого директора Sopharma Огніана Донева. У повідомленні відзначається, що компанія купує завод, чиї продажі в 2006 році склали порядку $5,3 млн.
За даними учасників ринку, мова йде про фармзавод "Вітаміни" в Умані. Цю інформацію Ъ підтвердив заступник гендиректора з виробництва "Вітамінів" Олександр Кукшинов. "Sopharma має намір купити порядку 75% акцій підприємства. Переговори знаходяться на фінальній стадії, і закриття угоди заплановане до кінця року", - повідомив він.
ТОВ "Вітаміни", засноване в 1953 році, виробляє більше 55 видів лікарських препаратів. Обсяг продажів за 10 місяців - 15,820 млн грн, збиток за 9 місяців - 2,587 млн грн. В 2006 році завод зайняв 17-е місце за обсягами виробництва в Україні. Учасники ринку пов'язують компанію з колишнім главою "Чорноморнафтогазу" підприємцем Ігорем Франчуком.
Суму угоди в компанії не розголошують, але один з учасників ринку на умовах анонімності повідомив, що за 75% акцій підприємства Sopharma має намір заплатити біля $10 млн. А гендиректор консалтингової компанії "RMBC-україна" Вікторія Преснякова нагадала, що, коли два роки тому завод "Вітаміни" почав переговори з потенційними покупцями, стартова ціна пакета становила біля $5 млн. Сам Ігор Франчук інформацію про переговори з Sopharma не підтвердив, але і не спростував. В українському представництві Sopharma, а також у головному офісі компанії від коментарів утрималися.
Sopharma відкрила представництво в Україні ще в 2000 році. Але дотепер її дії на нашому ринку не можна було назвати активними. На кінець 2006 року Sopharma займала порядку 1% українського фармринку в грошовому вираженні, оцінюваного в $1,7 млрд. "Традиційно країни СНД були основним ринком збуту для болгарських фармкомпаній. Для Sopharma купівля "Вітамінів" - можливість закріпитися на цьому ринку", - говорить Вікторія Преснякова. Завод має унікальне виробництво ферментних препаратів "Панкреатин" і препаратів нового покоління "Солізим" і "Сомілаза", вироблені із сировини японської Amano Enzyme Inc., відзначає генеральний директор компанії SMD Ірина Горлова. "При цьому Sopharma є джинериковою компанією - у її портфелі немає ексклюзивних препаратів", - додає пані Преснякова.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас