Економіка Росії ввійде в п'ятірку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Економіка Росії ввійде в п'ятірку

603
Росія може ввійти в п'ятірку найбільших економічних держав світу. На думку західних аналітиків, у країні закінчився період нагромадження нафтодоларів і наступає час здійснення високотехнологічних проектів. Аналітики говорять про те, що Росія остаточно переборола пострадянський період занепаду і не тільки вийшла із кризи, але й виходить на провідні ролі
Західні аналітики, опитані Financial Times, вважають, що Росія остаточно переборола період занепаду після розвалу Радянського Союзу і виходить у лідери світової економіки.
"Росія остаточно переборола період занепаду після розвалу Радянського Союзу і виходить у лідери світової економіки".
Економічний занепад 1990-х підходить до кінця, ВВП цього року буде на рівні 1,2 трлн доларів, що в номінальному вираженні в 6 разів вище, ніж в 1999 році. У реальному вирахуванні ВВП нарешті повернувся до рівня 1990 року (до розвалу Союзу), - відзначають експерти.
Постраждавши при дефолті 1998 року, протягом декількох наступного років за допомогою рекордно високих цін на нафту на світовому ринку, Росія нагромадила золотовалютних запасів більш ніж на 450 млрд доларів. Однак поки ВВП на душу становить не так багато, наприклад, 40% від португальського. Але при щорічному збільшенні економіки майже на 7%, державні і приватні компанії розгорнули масштабну діяльність не тільки на вітчизняному, але і на міжнародному ринках.
Наприклад, UC Rusal збирається побудувати в Саратовській області найбільший алюмінієвий завод у світі, оснащений двома ядерними реакторами і здатний виплавляти 1 млн тонн металу на рік. Крім цього компанія збирається вийти на Лондонську біржу, що стане одним із найбільших розміщень акцій у галузі. Російські компанії різних галузей виходять на IPO, залучаючи величезні кошти закордонних інвесторів. Крім того, вони активно купують гарні активи за кордоном.
На інвестиційному форумі в Санкт-Петербурзі цього літа Росія заявила про намір стати однієї з п'яти найкращих економічних держав до 2020 (торік Росія була дев'ятою), що, за словами економістів, складно, але можливо. Вигравши заявку на проведення Олімпіади в Сочі в 2014 році, Росія має намір інвестувати 1 трлн доларів протягом 10 років на відновлення і розвиток соціальної, промислової і транспортної інфраструктури, причому уряд розраховує залучити 80% цієї суми від приватних інвесторів, включаючи іноземних.
Саме слабка розвиненість інфраструктури є, на думку аналітиків, однієї з головних проблем Росії.
"Після десятиліть недостатнього інвестування Росія усе ще далеко позаду за будь-якою економікою по інфраструктурі, будь то дороги, аеропорти, лікарні або медичне обслуговування", - говорить голова ради директорів Barclays Capital Ханс-Йорг Рудлоф.
За його словами, без ефективної інфраструктури Росія не зможе володіти ні економічною, ні геополітичною силою. Росія навіть при всіх своїх нафтових запасах не в змозі профінансувати програми самостійно і змушена удаватися до іноземних інвесторів.
У цьому зв'язку досить доречна була заява в Сочі першого віце-прем'єра Сергія Іванова про те, що Росія надасть закордонним інвесторам "додаткові гарантії" по їхніх вкладеннях у російську інфраструктуру.
Успішні капіталовкладення в інфраструктуру могли б перетворити Росію, оскільки зможуть ліквідувати проблеми, що обмежують економічне зростання.
Проаналізувавши заплановані інвестиційні проекти, аналітик Московського центру Карнегі Микола Петров говорить про те, що центр російських інвестицій переміститься від європейської частини країни за Урал. Результатом може стати нова індустріалізація Сибіру і російського Далекого Сходу.
Плани держави націлені також на зниження залежності від продажу природних ресурсів, що добувають, і розвиток переробних виробництв.
Тим часом будівництво нових лікарень, шкіл і житла допомогло б росіянам відчувати причетність до багатства країни, говорять західні експерти.
Крім питань доступності необхідних для інвестування коштів, залишаються питання по їхньому розподілу та осіданню в кишенях чиновників і посередників.
Росія не повинна повторювати помилки інших країн, що розвиваються, наприклад, Мексики, чия програма по будівництву доріг за допомогою приватних інвесторів в 1990-х роках, загрузла в різного роду затримках і некоректному фінансуванні.
Це також означає уникати помилок радянського минулого, коли великі проекти планувалися без співвіднесення з економічними витратами і природними умовами.
Аналітик "Уралсиб" Кріс Уіфер, відзначає, що фінансові плани Росії дають неймовірно більші можливості для інвесторів. "Тепер починається період вкладення коштів, необхідно буде починати реальні проекти на реальні гроші", - говорить Кріс Уіфер.
За матеріалами:
Взгляд
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас