Туркменістан погодився продавати газ Європі в обхід Росії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Туркменістан погодився продавати газ Європі в обхід Росії

Енергетика
213
Туркменістан підтримав ідею продажу газу Європейському Союзу в обхід Росії, повідомив комісар ЄС з енергетики Андріс Пієбалгс після зустрічі із президентом середньоазіатської країни Гурбангули Бердимухаммедовим. Його слова передає агентство AFP.
Пієбалгс також відзначив, що зараз немає будь-яких пропозицій з будівництва газопроводу з Туркменістану в обхід Росії, однак деякі варіанти такого будівництва розглядаються. За словами єврокомісара, Туркменістан відкритий для закордонних інвестицій у місцеву газодобувну галузь, особливо в родовища на Каспійському морі. Наприклад, на початку листопада уряд Великобританії підписав з Туркменістаном меморандум про взаєморозуміння, що допоможе британським компаніям одержати доступ до видобутку газу в середньоазіатській країні.
Зараз весь експортний газ Туркменістану купується російським "Газпромом" по сто доларів за тисячу кубометрів. Російськими газопроводами він доставляється в Європу, де продається більш ніж за 200 доларів за тисячу кубометрів. Європейський Союз уже погодився платити за туркменський газ більше, ніж "Газпром", оскільки йому вигідно позбутися від енергозалежності від Росії. Але поки ніяких документів про будівництво газопроводу в Європу підписано не було.
Запаси Туркменістану оцінюються в 2,1 трильйони кубометрів газу.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас