США підштовхує Росію та Іран до створення газового картелю — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

США підштовхує Росію та Іран до створення газового картелю

Енергетика
102
Своєю короткозорою політикою відносно Ірану адміністрація Джорджа Буша полегшує Росії стратегічне завдання - створення безпрецедентної світової монополії на природний газ. Про це заявив відомий американський дипломат Лоуренс Уілкінсон у своїй доповіді, представленій у середу в конгрес США.
"Існує потенційний зв'язок між Москвою і Тегераном, що може створити монополію в сфері природного газу, у порівнянні з якої померкне ОПЕК", - попередив колишній помічник і глава особистого апарата колишнього держсекретаря США Коліна Пуелла, полковник у відставці Уілкінсон.
Він також відзначив, що "Уолл-стріт буде не до жартів, коли нафтові активи цієї зв'язки об'єднаються" і поки що "короткозора політика відносно Ірану полегшує для Росії здійснення такого стратегічного завдання".
При цьому дипломат відзначив, що адміністрація Буша випустить із уваги не тільки загрозу співпраці між Росією та Іраном, але й інші небезпеки для стратегічних національних інтересів США в неспокійному регіоні Перської затоки, де через "заочне" протистояння з Іраном зосереджено вже занадто багато американських військ.
"Може ми і поставили тимчасове загородження проти якого-небудь великого ходу з боку Ірану, якщо він спробує скористатися сформованим там дисбалансом, але при цьому наші наземні сили, найбільша частина повітряних мобільних військ і значна частина інших наших повітряних сил зав'язнули там у тому, що найкраще назвати імперською перенапругою - гіршим варіантом стратегічного божевілля", - заявив Уілкінсон.
На його думку, США повинні якнайшвидше здійснити стратегічну передислокацію американських військ у регіоні, перекинути їх у більш безпечні точки і змінити політичні підходи, пішовши на "серйозні переговори з усіма регіональними лідерами, включаючи Іран і Сирію".
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас