Дивна закономірність: нафта в світі дешевшає - бензин в Україні дорожчає — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Дивна закономірність: нафта в світі дешевшає - бензин в Україні дорожчає

Енергетика
340
Незважаючи на різке падіння ціни на нафту, бензин в Україні не поспішає дешевшати.
На Нью-Йоркській товарній біржі NYMEX 13 листопада грудневий контракт на постачання нафти марки WTI опустився відразу на 3,45 долари до 91,17 долара за барель, що є найнижчим показником з 31 жовтня.
Раніше Деньги писали про те, що на початку листопада ціна нафти побила новий ціновий рекорд, торгуючись біля позначки 98 доларів за барель.
Однієї із причин різкого падіння вартості ф'ючерсів на нафту можна вважати зпрогнозоване Міжнародним енергетичним агентством (МЕА) різкого зниження попиту на нафту на цей і майбутній роки.
Агентство заявило, що недавній стрибок цін майже до 100 доларів за барель встиг стати причиною скорочення споживання в промислово розвинених країнах.
Однак при цьому ціни на бензин в Україні не поспішають знижуватися і навіть навпаки стабільно підвищуються щотижня на пару копійок за літр.
Антимонопольний комітет України розслідує причини стрімкого зростання роздрібних цін на моторні бензини, дизельне паливо і зріджений газ.
Розслідування стало наслідком виявлення Комітетом поряд з об'єктивними суб'єктивних факторів подорожчання нафтопродуктів. Зокрема, мова йде про те, що в окремих регіонах темпи збільшення роздрібних цін на нафтопродукти значно перевищують темпи збільшення оптових.
"Така цінова динаміка, що спостерігається останнім часом, може свідчити про ознаки монопольних зловживань або антиконкурентних змов", - сказано в повідомленні АМКУ.
Волинське відділення АМК і Хмельницьке відділення вже порушило справи проти чотирьох реалізаторів дизельного палива і бензинів. Крім того, у Донецькій і Кіровоградській областях та у Криму завершується розслідування проти 24 суб'єктів. Рішення по цих справах буде прийнято найближчим часом.
За матеріалами:
Деньги.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас