Торгівельна недостатність — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Торгівельна недостатність

Казна та Політика
487
Міністерство економіки вчора повідомило, яким чином уряд має намір стимулювати експорт і обмежувати неякісний імпорт для скорочення негативного сальдо зовнішньої торгівлі. Міністерство буде попереджати антидемпінгові розслідування проти української продукції, а якість імпортованих товарів контролювати новими фітосанітарними нормами. Експерти сумніваються в ефективності пропонованих заходів, тому що обмеження імпорту може викликати негативну реакцію СОТ.
Учора Держкомстат повідомив, що негативне сальдо зовнішньої торгівлі України товарами в січні-вересні збільшилося до $6,692 млрд, тоді як за дев'ять місяців 2006 року становило $4,273 млрд. Одночасно Мінекономіки оприлюднило проект розпорядження Кабінету міністрів, у якому підготувало перелік заходів, реалізація яких повинна скоротити цей дефіцит. Для збільшення обсягів експорту міністерство буде протистояти спробам увести на зовнішніх ринках обмеження на продаж українських товарів, намагатися мінімізувати наслідки введення антидемпінгових мит і фінансово підтримувати виробників високотехнологічної продукції.
Одночасно планується уніфікувати залізничні тарифи на експортні, імпортні і внутрішні перевезення гірничо-металургійної продукції, наростити поставки тваринницької продукції в ЄС, створити на базі Укрексімбанку експортно-кредитне агентство за 500 млн грн і оптимізувати роботу торгово-економічних місій. При цьому будуть уведені більш жорсткі норми ветеринарного, санітарного, екологічного і фармакологічного контролю якості імпортної продукції, зокрема одягу, а також ліцензування імпорту одягу, що був у вжитку (секонд-хенд). Багато які із цих заходів міністр економіки Анатолій Кінах запропонував прийняти ще навесні, але дотепер вони реалізовані не були. Примітно, що більшість даних ініціатив повинні бути впроваджені в найближчі півтора місяця, щоб в 2008 році зменшити негативний зовнішньоторговельний баланс на 10-15%.
Учасники ринку розійшлися в оцінках ефективності запропонованих дій. Генеральний директор Української аграрної конфедерації Наталя Погожева сумнівається в можливості переорієнтувати тваринницьких виробників з ринків СНД на Європу. "У Європі дуже високі вимоги до якості продукції, тому зайти туди із тваринницькою продукцією неможливо", - говорить вона, уточнюючи, що переробники молока "поглядають убік Європи", модернізуючи виробництво. А директор з реклами "Компанії Ланетт" (імпортер одягу) Валентина Вертегел підтримує жорсткість санітарного контролю імпорту одягу: "Свою легку промисловість потрібно піднімати, і в нас є гідні марки одягу".
На думку експертів, документ необхідно допрацювати, тому що є ризик, що пропозиції Мінекономіки не будуть виконані. "За останній рік було зроблено дуже мало для підвищення конкурентноздатності продукції і зниження торговельного дефіциту. Крім того, скоротити імпорт адміністративними методами неможливо", - вважає аналітик ІК Dragon Capital Віталій Ваврищук. А експерт центру "CASE-україна" Світлана Таран побоюється, що при жорсткості митного режиму можуть активізуватися "сірий" імпорт і контрабанда. "Всі обмеження ведуть до цього. Тому потрібно говорити про поліпшення роботи митниці", - говорить вона. Здивовані аналітики і спробами обмежити імпорт напередодні вступу України до СОТ, що, за словами пана Ваврищука, може бути сприйняте як порушення домовленостей.
Зовнішня торгівля вибирає афроінтеграцію
Учора Держкомстат повідомив, що у вересні 2007 року експорт українських товарів виріс на 12,1%, до $4,117 млрд, а імпорт - на 15,9%, до $4,847 млрд (негативне сальдо - $510 млн). Найбільше виросли обсяги поставок у країни Африки (65,5%), СНД (28,4%) і Азії (9,7%) при зниженні обсягів у країни Європи (на 4,4%) і Америки (на 20,7%). У вересні різко виріс експорт механічного устаткування (на 44,3%) і транспортних засобів (на 36,5%). За підсумками трьох кварталів 2007 року експорт українських товарів виріс на 27,6%, до $35,653 млрд, а імпорт - на 31,5%, до $42,346 млрд (негативне сальдо - $6,692 млрд).
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас