Чому український фондовий ринок не реагує на проблеми іноземних фондових ринків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чому український фондовий ринок не реагує на проблеми іноземних фондових ринків

Фондовий ринок
388
Індекс ПФТС росте другий місяць підряд: 6 листопада він досяг чергового історичного максимуму - 1180 пунктів.
У жовтні ринок виріс на 13,8%. При цьому рух індексу практично не корелює із закордонними фондовими ринками, включаючи російські майданчики. Приміром, 5 листопада індекси Dow Jones Industrial, S&P 500, NASDAQ Composite просіли на 0,4-0,5%. Індекс ПФТС при цьому здійнявся на 0,2%. 2 листопада індекси виросли в середньому на 0,5% - ПФТС упав на 0,6%. "Причина - у структурній зміні українського фондового ринку", - пояснюють вітчизняні аналітики і брокери інвесткомпаній.
Донедавна основними учасниками фондового ринку в Україні були нерезиденти - іноземні інвестиційні фонди та індивідуальні західні інвестори. Український ринок дуже сильно корелював з російськими, європейськими, американськими і навіть азіатськими майданчиками: падіння закордонних фондових ринків негативно позначалося на оборотах української біржі і котируваннях акцій. Більшість великих "нерезів", як правило, перечікувало спад на ринку. Котирування акцій знижувалися через продаж пакетів акцій дрібними інвесторами. Зростання світових ринків, навпаки, збільшувало інвестактивність в Україні.
Тепер на українському фондовому ринку з'явилися внутрішні інвестори. "Частка нерезидентів у загальному обсязі торгів як і раніше висока, однак на ПФТС і поза біржею підсилюється вплив українських покупців акцій", - говорить брокер однієї з українських інвесткомпаній. Нові гравці на фондовому ринку - інститути спільного інвестування.
Побічно на приплив коштів інвестфондів на український фондовий ринок вказує динаміка обсягів торгів у ПФТС. У вересні загальний обсяг на біржі склав 650 млн грн. Майже половина цієї суми (302 млн грн) припала на останні три дні торгів у вересні - 26-е, 27-е і 28-е числа. Наприкінці місяця українські ІСІ традиційно подають звітність про результати діяльності в Держкомісію цінних паперів. "Перед подачею звітів у ДКЦПФР інвестфонди вирішили набити портфелі",- пояснює аналітик однієї з інвесткомпаній сплеск торгів на ПФТС наприкінці вересня. Улітку цього року активи українських інвестфондів перевалили за 1 млрд грн. Для вітчизняного фондового ринку з його щоденними оборотами на рівні 40-60 млн грн - сума досить істотна.
За матеріалами:
Контракти
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас