"Кернел" зібрав гроші з поляків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Кернел" зібрав гроші з поляків

Фондовий ринок
419
Один з найбільших виробників соняшникової олії в Україні компанія "Кернел" продала 33% своїх акцій на Варшавській фондовій біржі (WSE).
У ході IPO компанія залучила $218 млн. Котирування акцій коливалися від 21,5 до 27 польських злотих ($8,6-10,8) за акцію.
У рамках підготовки до IPO компанія провела додемісію, випустивши 17,779 млн. нових акцій. Крім того, на продаж було виставлено близько 3,5 млн. існуючих акцій. Рештою 64% акцій буде володіти Namsen Limited, власником якого є Андрій Веревський - голова ради директорів і засновник "Кернел груп".
Результат розміщення перевищив очікування компанії - раніше Андрій Веревський прогнозував, що в результаті IPO компанія залучить $200 млн. "Торги закрилися на ціні $10,24 за акцію - це вище середини заявленого діапазону розміщення",- говорить фінансовий аналітик "Ренесанс Капітал Україна" Світлана Дригуш. За її словами, високій оцінці сприяла широка представленість продукції "Кернел" у роздробі - істотні частки ринку в брендів компанії і значні площі земель, які вона орендує. "Земля - це той актив, що цікавить багатьох інвесторів",- говорить вона. Пані Дригуш припустила, що акції "Кернела" зацікавили польських інвесторів, зокрема пенсійні фонди. Залучені кошти "Кернел" направить серед іншого на фінансування будівництва нового олієекстракційного заводу в Миколаївській області. Крім того, компанія планує збільшити виробничі потужності і наростити кількість орендованих земель.
Експерти та учасники ринку відзначають, що зараз вдалий час для розміщення акцій компанії, зайнятих у масложировому бізнесі. "Зараз вихід на IPO і продаж акцій компаній, що виробляють олію, є своєчасним кроком, тому що ціни на сировину і на сам продукт виросли, відповідно зросла і вартість акцій цих компаній", - говорить Євген Джурас, директор відділу збуту компанії "Наша Олія".
Продажі "Кернела" за маркетинговий рік, що закінчився 30 червня 2007 р., виросли в порівнянні з попереднім періодом на 63% - до $350 млн., EBITDA - в 2,7 рази, до $46,4 млн., чистий прибуток - в 15 разів, до $19,5 млн. Першим серед українських емітентів акції на Варшавській біржі розмістив виробник цукру "Астарта", що продав інвесторам 18,8% акцій за $32 млн. Консультантом "Кернела" виступив банк ING.
"Кернел" - вертикально інтегрована національна компанія, що працює в агропромисловому секторі України з 1994 р. У компанію входять Полтавський олієекстракційний завод (ОЕЗ), Приколотнянський і Вовчанський ОЕЗ, 24 елеватора, торговельна компанія "Кернел-Трейд", компанія "Кернел-Капітал", яка працює на ринку цінних паперів, і компанія Inerco, яка представляє інтереси групи на міжнародних ринках. Торговельні марки компанії: "Щедрий Дар", "Стожар", "Чумак домашня", "Чумак золота", "Любонька". За даними консалтингового агентства "ААА", "Кернел" утримує 25,8% вітчизняного ринку фасованого соняшникової олії.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас