Елітні ціни на звичайне житло — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Елітні ціни на звичайне житло

Нерухомість
982
"Те, що сьогодні зараховують до сегмента елітної нерухомості, за одним, двома і більше параметрами не відповідає прийнятій класифікації", - стверджує Владислав Баденко, директор девелоперської компанії Ukrainian Development Group.
Відповідно до класифікатора житла, уведеного в 2006 році Українською будівельною асоціацією, воно ділиться на класи: соціальне, економ, бізнес, преміум і де-люкс. Саме останні два належать до сегмента елітної нерухомості. Але, на жаль, такого житла в Україні, за даними експертів ринку, немає.
У класифікаторі кожне житло має близько 100 обов'язкових параметрів - починаючи від вимог до оздоблювальних матеріалів і закінчуючи територіальним розташуванням.
На практиці найчастіше забудовниками не дотримується практично головна вимога - місце розташування, яким для елітного будинку може бути тільки центр міста.
У випадку столиці це можуть бути вулиці Хрещатик, Богдана Хмельницького, Липки, Прорізна, Городецького, Грушевського. Через складність дозвільних процедур, а також дефіцит земельних ділянок виконати цю вимогу стає усе складніше. Тому новобудови, які зводяться в прицентральних районах, або навіть у районах наближених до промзон, забудовники впевнено позиціюють як апартаменти класу преміум і де-люкс.
Другий за складністю дотримання параметр елітності - наявність достатнього числа стоянок для автомобілів. За класифікатором на одну квартиру в обох класах повинно бути передбачено два і більше машиномісця. Як говорять фахівці, цій вимозі не відповідає жодна будівля у Києві, позиціонована як елітне житло. На практиці цей показник у найкращому разі дорівнює 1-1,5 машиномісця.
Еліта-клас по-українському
Забудовники порушують і інші умови класифікатора. Наприклад, класи преміум і де-люкс припускають площу квартир від 120 квадратних метрів, висоту стель 3 метри, середню площу кімнат від 20 квадратних метрів, кухні - від 15 до 25. Крім того, у таких квартирах повинен бути великий хол, зимовий сад або тераса.
Інвестиційні договори припускають можливість перепланування, можливість будівництва двох санвузлів. У таких будинках забудовники передбачають єдине соціальне середовище мешканців, клубний закритий тип будинку, обмежену кількість квартир (до 50), максимум 7 поверхів, індивідуальні системи енергозабезпечення, очищення води, безшумні ліфти і т.п. Більшість реалізованих проектів так званого елітного житла іблизько не відповідає таким вимогам.
Елітарність, притягнута за вуха
Аналітик однієї з великих будівельно-інвестиційних компаній Києва пояснює, що на практиці всі аспекти дотримати дуже складно. Він визнав, що забудовники "буквально за вуха притягають" статус свого до "елітного", при цьому деякі не приховують, що будинок не відповідає заявленій в рекламі класифікації.
Вихід зі сформованого положення маркетологи будкомпаній знайшли швидко. На ринку з'явився такий собі проміжний клас - бізнес-плюс. Як говорять фахівці, це "преміум-клас, у якому чогось не вистачає".
Учасники ринку називають і інші причини практичної відсутності елітного житла. "Найголовніша причина, що називається "у головах" - це відсутність культури і дисципліни якості на всіх етапах реалізації проекту (від створення концепції до проектування, будівництва, уведення в експлуатацію та експлуатації об'єкта)", - говорить експерт ринку нерухомості Сергій Панченко. На його думку, справа не тільки в забудовниках, але й у самих споживачах. Експерт упевнений, що саме низький рівень "культури споживання" сприяє продажам об'єктів неналежної якості.
Що стосується попиту на дороге житло, то він зосереджений, звичайно, у центрі столиці. Квартири в таких новобудовах найчастіше розкуповуються ще до здачі об'єкта в експлуатацію. Сьогодні - це апартаменти площею від 150 до 200 квадратних метрів. За інформацією компанії Ukrainian Development Group, такі площі найбільш затребувані покупцями, на що, відповідно, і реагує забудовник. Ці квартири становлять до 40-60% від загального числа апартаментів у будинку.
Вартість квадратного метра залежно від розташування будинку та інших характеристик, перерахованих вище, коливається від 5 до 10 тисяч доларів за квадратний метр. Є об'єкти, де вартість перевищує і 15 тисяч доларів. При цьому аналітики відзначають, що це найбільш стабільний сегмент нерухомості, якого практично не стосуються загальні коливання ринку, стрибкоподібне підвищення ціни, падіння або стагнація.
"Ситуацію можна охарактеризувати як стабільне невелике зростання", - говорить Владислав Баденко. Різні джерела озвучують дані, за якими щорічне зростання вартості становить від 5 до 15% на рік.
При цьому експерти прогнозують, що якість елітного житла буде поліпшуватися. Якщо ще кілька років назад будь-яка новобудова з більш-менш розвиненою інфраструктурою в довільному порядку зараховувалася до елітного житла, то сьогодні для такої характеристики необхідно усе більше параметрів.
"Девелопери намагаються стежити за запитами потенційних покупців і вносити коректування у свої нові проекти", - пояснює Панченко. Наприклад, клієнти все частіше готові купувати повністю мебльовані та обладнані апартаменти з оригінальним авторським дизайном.
Дар’я Черкашина
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас