Досить економити на сірниках — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Досить економити на сірниках

Енергетика
333
Потрібно не тільки підвищувати ціни, але і модернізувати газотранспортну систему, бити по руках тих, хто краде паливо, створювати всі умови, щоб таке злодійство стало неможливим. Отоді жителі комуналок перестануть заощаджувати на сірниках за рахунок газу.
Дотепер у багатьох квартирах нашої країни, принаймні, одна газова конфорка горить постійно - день і ніч. Мешканці в такий спосіб заощаджують на сірниках. Цей факт приголомшив би будь-якого іноземця. Навіть різке подорожчання палива з початку минулого року майже не змінило ставлення людей.
Багато хто усе ще не усвідомили, що природний газ - це винятково коштовний і дефіцитний ресурс. При цьому уряд з останніх сил продовжує підтримувати міф про дешеву енергію, відмовляючись підвищувати тарифи до середньоєвропейського рівня. Але сил цих залишилося зовсім небагато. За великим рахунком, населення вже давно живе в борг.
Те, що боргів цих майже не видно, зовсім не означає, що їх немає. Просто значаться вони за державною компанією НАК "Нафтогаз України".
А оскільки розплачуватися по них їй нема чим, то з великою часткою впевненості можна прогнозувати, що вже в наступному році встане питання не про поетапне, а про стрімке підвищення розцінок на газ для побутового споживача.
Росія, що володіє найбільшими запасами цього ресурсу у світі, уже приступила до лібералізації ринку. До 2011 року і промисловості, і населенню цієї країни прийдеться платити за нього ринкову ціну. Робиться це для того, щоб до того моменту, коли "Газпром" виявиться перед дилемою, чи поставляти газ у Європу чи на внутрішній ринок (а через наростаючий дефіцит палива відбудеться це дуже швидко), вибір на користь власних споживачів не обернувся для нього більшими збитками. Причому основні дискусії в Росії велися не стільки із приводу необхідності збільшувати тарифи для населення, скільки про доцільність таких заходів для промисловості. У хід ішли тези про конкурентноздатність національної економіки, для якої дешевий газ, здавалося б, є незаперечною перевагою та ін.
Але все це виявилося неправдою. Як відомо, в основі будь-якого бізнесу лежить мотивація. Отож, дешевий газ - головний демотивуючий фактор розвитку. Справедливо це і для України. Підвищення вартості палива стало основним стимулом для корінної модернізації інфраструктурних активів країни, насамперед у металургії і машинобудуванні. Дорогий газ почав розкривати величезні приховані резерви економіки.
Приміром, дотепер багато аналітиків із упевненістю стверджували, що ціна газу 180 доларів за тисячу кубометрів стане вбивчою для нашої хімічної промисловості. Але свіжі дані Міністерства промполітики говорять зовсім про інше: рентабельність продажу азотних добрив коливається в межах 130-250%.
Усе, що потрібно було зробити - змінити методику розрахунку цього показника: виходити не з відпускних цін заводів, а в тому числі враховувати прибутки численних посередників.
Виявилося, що провадити аміак і карбамід - заняття цілком прибуткове навіть при ціні газу понад 200 доларів за тисячу кубів. Після цього тема податкових пільг для виробників була закрита раз і назавжди.
Новому уряду прийдеться починати з непопулярних заходів. Але шокова терапія не стане вирішенням проблеми. Однієї із причин, що втримують політиків від підвищення ціни на побутовий газ, є те, що вони не готові відповідати за стан ЖКГ. У розподільних мережах і котельнях повинні в рази скоротитися втрати, керівники теплокомунгоспів повинні перестати безсоромно красти, а батареї - гріти так, щоб паралельно не доводилося опалюватися за допомогою палаючої конфорки.
Якщо громадяни зрозуміють, що їх попросту обманюють, змушуючи розплачуватися за безладну роботу інших, Україна знову повернеться до кризи неплатежів. І цього разу його першопричиною буде не стільки відсутність грошей, скільки свідоме небажання платити. Як говорив американський президент Томас Джефферсон: "Все мистецтво управління полягає в мистецтві бути чесним".
Потрібно не тільки підвищувати ціни, але і модернізувати газотранспортну систему, бити по руках тих, хто краде паливо, створювати всі умови, щоб таке злодійство стало неможливим. Отоді жителі комуналок перестануть заощаджувати на сірниках за рахунок газу.
За матеріалами:
expert.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас