Як держава може обнулити доходи українських вкладників — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як держава може обнулити доходи українських вкладників

Валюта
4408
На сьогоднішній день прибутковість банківських депозитів ще перекриває рівень інфляції, однак якщо держава наважиться найближчим часом виплатити повну суму компенсацій по знецінених внесках Ощадбанку СРСР, то нинішні вкладники можуть залишитися без доходу або ще гірше - у мінусі.
За даними компанії Простобанк Консалтинг, на початку листопада цього року середня прибутковість річних гривневих внесків у великих українських банках становить близько 12% річних. Цей показник уже нижче прогнозованого цього року рівня інфляції - 13-14%.
У той же час, у середніх і невеликих банках депозитна прибутковість варіюється в діапазоні 14 - 17% річних у гривні, що забезпечує вкладникам невеликий, але все-таки прибуток (1-3% з урахуванням інфляційних очікувань). Однак якщо держава почне масово повертати знецінені внески, то темпи інфляції можуть із надлишком "перекрити" прибутки і цих вкладників.
На сьогоднішній день у Верховній Раді зареєстровано 5 законопроектів, які тим або іншим чином регламентують повернення знецінених внесків. Який з них буде прийнятий, залежить від майбутнього уряду, оскільки експерти сходяться на думці, що питання повернення внесків є в більшій мірі політичним.
"У Верховній Раді зараз більшість людей навіть не орієнтуються, про яку суму мова йде, і лише одиниці просувають ідею виплати вкладів, - відзначає Василь Горбаль, член Ради НБУ. - Необхідно прийняти законопроект, суть якого зводилася б до затвердження конкретної суми виплат. В останні роки в нас велася дискусія про прив'язку цієї суми до зростання ВВП - наприклад, виплачувати 1,5% від щорічного приросту ВВП. Ця дискусія порівнянна з дискусією про розміри виплат на другу дитину".
Визначитися із сумою виплат по знецінених внесках пропонує і Валерій Литвицький, глава групи радників голови НБУ. "Я думаю, питання в тому, скільки? - говорить експерт. - Крім того, треба позбутися від ілюзій. Перша ілюзія - гроші можна не повертати. Друга ілюзія - повернути гроші можна швидко. Я думаю, головна проблема виплат - це інфляційні наслідки. А інфляція вже з 2003 року має ознаки легкого галопу".
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас