Росія може стати членом СОТ з липня 2008 року — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Росія може стати членом СОТ з липня 2008 року

Казна та Політика
123
Росія може стати членом СОТ з 1 липня 2008 року, заявив заступник директора департаменту торговельних переговорів Мінекономрозвитку РФ Андрій Кушніренко на VI міжнародному форумі Інституту Адама Сміта "Російська харчова промисловість" у вівторок у Москві.
"Є підстави думати, що в першому кварталі 2008 року технічні та організаційні процеси будуть завершені, на юридичне оформлення буде потрібно ще місяць, таким чином, з 1 липня 2008 року Росія може стати членом СОТ", - заявив він.
За словами Кушніренка, це означає, що зобов'язання Росії щодо зміни митно-тарифної політики, зокрема, зниження імпортних мит на низку продовольчих товарів, набудуть чинності з 1 січня 2009 року, "якщо ми не вирішимо це зробити самі раніше".
Таким чином, відзначив він, на ухвалення рішення про зниження мит надається рік, воно може бути прийняте до 31 грудня 2009 року, виходить, перші знижені ставки почнуть діяти з 1 січня 2010 року.
Кушніренко повідомив, що під час переговорного процесу Росії вдалося зберегти діючу ставку імпортних мит на молоко і молочні продукти (15%), на всі овочі (15%), на м'ясопродукти та інші види продовольства. У той же час Росія взяла на себе зобов'язання, зокрема, про зниження ставок мит до 3-5% на рибну продукцію проти діючих сьогодні 10%, на не зростаючі в Росії фрукти - до 3-5%, причому на екзотичні фрукти мито може бути знижене до нуля. На овочі, які не вирощуються в Росії або яких не вистачає на ринку, мито може бути знижене з 15% до 10%, на кондитерські вироби - також з 15% до 10%.
Говорячи про дію тарифних квот на імпорт м'яса, строк яких розрахований до 31 грудня 2009 року, він повідомив, що квотування м'яса збережеться і на середньострокову перспективу, причому в тім форматі, що вигідний Росії з невеликою зміною в адмініструванні. "Квоти будуть діяти рівно стільки, скільки нам потрібно", - підкреслив він.
Як вважає Кушніренко, "нічого катастрофічного при зниженні мит не відбудеться, Уряд РФ зробив набагато більш серйозні кроки, ніж наші поступки в майбутньому".
Нагадавши, що переговори про вступ Росії до СОТ йдуть 14 років, Кушніренко повідомив, що на сьогодні залишилося чотири питання і два з них пов'язані із сільським господарством. "Нам ясно, як їх вирішувати, але потрібна добра воля наших партнерів", - зроби він висновок.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас