МВФ: У 2008 році продовжиться уповільнення темпів розвитку економік — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МВФ: У 2008 році продовжиться уповільнення темпів розвитку економік

Казна та Політика
96
У 2008 році прогнозується подальше уповільнення темпів розвитку економік всіх країн - "до рівня, що однаково залишається високим".
Про це заявив сьогодні старший економічний радник Міжнародного валютного фонду (МВФ) Неввен Матес. Згідно із прогнозом, що він озвучив, ВВП у Європі до кінця 2007 р. складе 3,7%, а в 2008 р. - 3,2%.
При цьому, на думку експерта, збільшиться ступінь ризиків щодо нестабільності на фінансовому ринку, і якщо ця нестабільність затягнеться, то економічні результати можуть погіршитися. "Фінансова нестабільність, що є зараз, освітила потребу в проведенні реформи фінансового сектора", - сказав Матес.
Він також підкреслив, що консолідація державних фінансів у країнах Європи в 2007-2008 р. сповільниться. За його словами, прогнозується, що податково-бюджетна політика в половині європейських країн в 2008 р. ослабне, а в більшості інших країн темпи консолідації державних фінансів сповільняться. Експерт підкреслив, що в зоні євро консолідація державних фінансів в 2007 р. продовжиться, а в 2008 р. у більшості країн припиниться.
Так, наприклад, в Італії і Франції спостерігається тенденція до скорочення податків і продовження строків подальшої консолідації. Норвегія і Росія врегулюють великі, пов'язані із цінами на нафту, профіцити, частково "обертаючи назад попередню консолідацію". Угорщина ж, що має найбільший дефіцит у Європі, в 2008 р. може провести значне бюджетне коректування.
Експерт відзначив, що поряд з подоланням фінансової нестабільності в 2008 р. першочергову увагу необхідно приділяти консолідації бюджету і проведенню структурних реформ. Багатьом країнам з розвиненою економікою експерт порадив створити додаткові фіскальні резерви для протидії подібним явищам.
У той же час, для європейських країн з ринком, що розвивається, у майбутньому буде ефективним управління процесом швидкого розвитку фінансових ринків. Згідно із прогнозом, озвученим експертом, темпи зростання економік для таких країн в 2008 р. складуть 5,7%.
Матес порадив таким країнам поряд із впровадженням загальної бюджетної дисципліни, усунути податково-бюджетні скривлення, які були одним з факторів стрімкого зростання кредитів. Крім того, експерт відзначив на необхідності вжити заходів, які будуть сприяти кращому розумінню ризиків і розкриттю інформації про них. Він відзначив, що директивним органам необхідно зробити ринки праці і капіталу більш гнучкими і зміцнити фінансові системи.
Як відомо, світова економіка похитнулася внаслідок кредитної кризи рівня subprime, що привів до банкрутства низки великих іпотечних компаній США. Раніше у МВФ звертали увагу, що його наслідки виявляться в 2008 р. Вони і так відчуваються дотепер, а глобальні збитки вже перевищили найбільш песимістичні з початкових прогнозів.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас