МВФ: Україна впорається з підвищенням цін на газ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МВФ: Україна впорається з підвищенням цін на газ

Енергетика
128
Україна може успішно впоратися з поступовим підвищенням цін на імпортовані енергоносії до світового рівня, вважає старший економічний радник європейського департаменту Міжнародного валютного фонду (МВФ) Нетан Матес.
"Я не думаю, що це підвищення цін на імпортовані енергоносії буде проблемою, яку неможливо вирішити. Є шанси досить непогано із цим упоратися", - сказав Матес на брифінгу в Києві в понеділок.
За його словами, ціни на енергоносії для України будуть наближатися до світового рівня в середньостроковій перспективі, що буде натискати на поточний рахунок платіжного балансу країни.
Разом з тим, на думку старшого економічного радника європейського департаменту МВФ, збереження доступу до іноземного фінансування дозволить країні уникнути будь-яких обмежень.
При цьому Матес відзначив, що шок від подорожчання енергоносіїв може бути компенсований за рахунок збільшення цін на зовнішньому ринку на товари українського експорту, зокрема, за рахунок підвищення світових цін на металопродукцію.
Старший економічний радник європейського департаменту МВФ також відзначив, що інструментами для збереження контролю за станом поточного рахунку в Україні повинні стати фіскальна політика і зусилля влади по підвищенню гнучкості і пружності економіки.
Крім того, він висловив думку, що в Україні на тлі більш помітного інфляційного тиску доцільно посилити монетарну політику і підвищити гнучкість курсу гривні. "Більш гнучкий обмінний курс - така політика приведе до меншого припливу короткострокового капіталу, і це скоротить уразливість цих двох економік (України і Росії) до змін настроїв інвесторів. Це не означає, що потік інвестицій зупиниться, але їх буде просто менше", - сказав Нетан Матес.
За його оцінками, більша гнучкість обмінного курсу гривні також буде стимулювати розвиток внутрішнього ринку запозичень.
Як повідомила під час брифінгу старший економіст європейського департаменту МВФ Едда Золі, з урахуванням істотного збільшення кредитування в Україні доцільно підсилити нагляд у банківському секторі на базі оцінки ризиків.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас