Експерти: Сьогоднішня ситуація з доларом була прогнозована ще 10-15 років тому — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Сьогоднішня ситуація з доларом була прогнозована ще 10-15 років тому

Валюта
1980
Голова Наглядової ради Укрсоцбанку Ігор Юшко вважає, що нинішня ситуація з доларом була прогнозована ще 10-15 років тому.
Долар досить довго був єдиною резервною валютою у світі. І США не могли встояти перед спокусою використати таке явище як експорт інфляції для покриття власного дефіциту бюджету. Долар знецінювався за кордоном, у той час як ціни в США залишалися більш-менш стабільними.
Але з появою другої світової валюти - євро - повинен був установитися паритет. Курсове коректування відбувається сьогодні. Наступним кроком, можливо, стане підвищення темпів інфляції усередині США - це цінове коректування, що очікується в найближчі 3-5 років.
Як людина, яка протягом семи років входила до Ради Нацбанку, можу сказати, що прив'язати гривню до долара в середині 90-х бути єдино правильним рішенням (по суті безальтернативним).
Рівень інфляції в Україні в останні роки становив близько 8-9%. Очевидно, що до таких індексів інфляції повинен адаптуватися і курс гривні. Питання - щодо чого? Він міг би бути адаптований щодо долара, якби долар сам не інфлював приблизно такими ж темпами відносно євро, як втім, і гривня.
Втім, якби гривню прив'язали до євро, думаю, що вона однаково слабшала б стосовно євро приблизно такими ж темпами, як вона слабшає сьогодні.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас