Банкірам наступають на п’яти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банкірам наступають на п’яти

Кредит&Депозит
430
Держфінпослуг пропонує на законодавчому рівні закріпити для своїх підопічних можливість позичати кошти під майбутні прибутки позичальників. Минулого тижня комісія оприлюднила проект змін до Закону "Про фінансові послуги і регулювання ринків фінансових послуг", які обумовлюють можливість здійснювати факторингові операції фінансовим компаніям. Таким чином, регулятор збирається взяти під контроль фінкомпанії, що надають дані послуги.
За оцінками експертів, обсяги факторингових операцій (надання коштів у рахунок переуступки прав вимог клієнта до третьої особи за продані товари або послуги) цього року досягнуть 4 млрд грн. Реальна ж потреба підприємств в одержанні коштів під дебіторську заборгованість оцінюється фінансовими аналітиками на рівні 40-45 млрд грн.
"Факторингова послуга в першу чергу спрямована на підтримку збуту підприємства. Зараз її представляють 40 банків. При цьому 87% ринку припадає на вісім з них", - розповіла Діловій столиці начальник керування факторингових послуг Укрсоцбанку Наталя Тиховська. Як правило, сума наданих по факторингу коштів становить 70-90% від дебіторської заборгованості клієнта, що робить послугу досить вигідним бізнесом. Тому в останні кілька років стали активно відкриватися компанії, що займаються факторинговими операціями. За даними Держфінпослуг, до листопада була видана 31 ліцензія на право здійснення відповідного виду діяльності. Але опіка над такими компаніями з боку регулятора закінчується практично на етапі видачі ліцензії.
"Цивільний і Господарський кодекси передбачають тільки банківський факторинг. Закон "Про фінансові послуги" хоча і зараховує до таких факторинг, але не дає йому визначення. Через це наші повноваження щодо впливу на даний ринок обмежені", - пояснив директор департаменту державного регулювання і розвитку ринків фінпослуг Держфінпослуг Ігор Приянчук. Тепер комісія вирішила ліквідувати законодавчу прогалину.
Втім, після прийняття відповідних виправлень до закону фінкомпанії будуть почувати себе комфортніше, ніж банки.
"Вони не так нормативно обмежені, як фінустанови, менш зарегульовані і можуть працювати з більш високими значеннями ризиків", - пояснив заступник голови правління банку "Українська фінансова група" Олексій Сисоєв. Від фінкомпаній, приміром, не потрібно формування резервів під факторингові операції (банкам необхідно резервувати під факторинг 1% від надаваної суми, а у випадку прострочення погашення боргу більш ніж на 90 днів - 100%). Законодавчо закріплена можливість заробляти на факторингу разом з вимогами, що щадять, спровокують подальше збільшення числа компаній, які, як вважають фінансисти, уже у швидкому майбутньому стануть віднімати в банків їхній хліб.
Хоча в кулуарах Держфінпослуг уже обговорюється ідея введення для фінкомпаній більш твердих правил проведення факторингових операцій, аналогічних банківським, реалізовувати її поки не поспішають. Злі язики ставлять це в заслугу самих фінкомпаній, які вміють приводити наглядовому відомству вагомі аргументи, щоб воно не робило різких рухів у цьому напрямку.
Втім, спостерігачі не виключають, що ситуація може змінитися після прийняття законодавчих змін, що дозволяють Держфінпослуг повністю взяти під контроль факторинг фінкомпаній.
Маргарита Лаврова
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас