65% українців незадоволені своїм добробутом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

65% українців незадоволені своїм добробутом

350
Більше половини українців вважають, що їхній особистий добробут за роки незалежності тільки погіршився. Через погіршення фінансового добробуту сьогодні менше половини українців, відповідно, задоволені життям.
Для порівняння, у Росії і Македонії показник незадоволених своїм матеріальним становищем ще вищий - 68 і 72% відповідно. Особливо низькими є також уявлення про економічний добробут у республіках колишньої Югославії, жителі яких пережили братовбивчі війни. Але найбільш незадоволеними виявилися грузини. Там більше 80% вважають, що жити стало гірше. Але є в дослідженні й оптимістичні дані. Так, більше половини співвітчизників залишаються прихильниками демократії і ринкової економіки. Росіяни, на відміну від українців, надають перевагу авторитаризму і плановій економіці.
Далеко від позитивного і ставлення українців до нинішньої політичної ситуації в країні. Близько 70% громадян відзначають, що з 1989 року в країні погіршилося політичне та економічне становище, і як наслідок - умови життя населення. За цим показником ми обігнали інші країни з перехідною економікою. Таким чином, за рівнем невдоволення політико-економічним становищем у країні українців можна порівняти з жителями Балканських країн, що пережили кровопролитну братовбивчу війну.
Директор соціологічної служби Українського центру економічних і політичних досліджень ім. Разумкова Андрій Биченко пояснює цю особливість тим, що політичну ситуацію в Україні сьогодні складно назвати стабільної.
"Хоча в нас і не було війн або інших серйозних катаклізмів, як на Балканах, на відповіді респондентів вплинула непевність у завтрашньому дні", - говорить експерт.
Кому після "рад" живеться добре
Найбільше задоволені своїм життям жителі авторитарних держав - Таджикистану, Узбекистану, Білорусії. Там на свій добробут не скаржаться близько 70%. Такий парадокс українські експерти пояснюють відсутністю в цих державах соціального розшарування суспільства.
"Якщо в часи СРСР доходи всіх громадян були приблизно однакові, зараз у країнах з ринковою економікою населення розділене на багатих і бідних. Цього фактору в азіатських країнах і у Білорусії нема", - вважає Биченко.
Автори дослідження відзначають, що в Україні доступ до державних послуг як і раніше перебуває на дуже низькому рівні. Особливо проблемною сферою залишається охорона здоров'я. Переважна більшість опитаних вважають, що держава повинна збільшити фінансування лікарень і поліклінік, тому що сьогодні медичне обслуговування є найбільш корумпованою сферою.
Однак, незважаючи на важке матеріальне становище, корупцію і нестабільність внутрішньополітичної ситуації, більшість українців підтримують демократичний режим. Тільки 24% опитаних хотіли б повернення авторитарного ладу. У той же час значна кількість респондентів (33%) сподіваються на повернення планової економіки. В основному - це люди старшого покоління або незабезпечені верстви населення. Саме їм властива ностальгія за Радянським Союзом.
Україна вірить у Європу
Політичний аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Іван Пресняков пояснює, що в Україні дуже сильні проєвропейські настрої. Європа асоціюється в наших співгромадян з високими показниками життя, статком і, звичайно, демократією.
"Більшість населення впевнені в правильності саме такого шляху розвитку", - упевнений фахівець. На думку Преснякова, Росія в українців непохитно асоціюється з поверненням до радянських традицій і тоталітаризму. До слова, у Росії прихильників авторитаризму набагато більше - більше 30%. А менше половини населення (40%) надають перевагу плановій економіці перед ринковою.
Цікаво, що, незважаючи на оптимістичну віру в демократичні цінності, українські громадяни практично повністю не довіряють суспільним інститутам. Особливою недовірою користуються суди, парламент і політичні партії. Порівняно високою надійністю і довірою українських клієнтів можуть похвастатися тільки банки та фінансові установи.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас