Україні запропоновано нову формулу постачання газу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україні запропоновано нову формулу постачання газу

Енергетика
401
Заступник голови правління "Газпрому" Олександр Медведєв повідомив, що концерн вважає прийнятною ціну газу 160 доларів за тисячу кубометрів при постачаннях на Україну в 2008 році.
"Ця ціна влаштовує Україну. Ми вважаємо, що це прийнятна ціна на наступний рік і що ми можемо продовжувати роботу в цьому напрямку", - сказав Медведєв. З Києвом готується пакетна угода, що буде містити в собі ціни на 2008 рік, а також формулу ціни, з якої будуть виходити партнери при розрахунку ціни на газ надалі.
Практично відразу після цієї заяви прес-секретар глави "Газпрому" Сергій Купріянов уточнив, що поки домовленостей про ціну немає. "Не факт, що це буде 160 доларів", - сказав він Інтерфаксу.
Як пояснює "Час новин", що міністр палива та енергетики України Юрій Бойко в Москві зустрічався з головою правління "Газпрому" Олексієм Міллером і одержав набір пропозицій і тиждень на обмірковування. За цей час він повинен отримати мандат на підписання пакета від керівництва країни або відмовитися від нього.
Суть газпромівського пакета простий: концерн готовий гарантувати в наступному році ціну на газ, на яку раніше відкрито погоджувалися президент України Віктор Ющенко і прем'єр Віктор Янукович - 160 доларів за тисячу кубометрів. У свою чергу Київ повинен підписати п'ятирічний контракт, відповідно до якого вже в 2011 році Україна буде купувати газ за рівнодохідною (для "Газпрому") з експортом у Європу ціною - тобто за ціною на кордоні Німеччини без урахування транспортних витрат.
Такі домовленості дозволять російському концерну на майбутніх переговорах із президентом Туркменії про закупівельні ціни на газ запропонувати Гурбангули Бердимухамедову теж перейти до довгострокового контракту з формулою ціни, що зможе працювати синхронно з українською.
В української сторони вибору практично немає. Так чи інакше, ціни повинні вирости до європейського рівня до 2011 року, оскільки такі формули вже передбачені майже на всьому пострадянському просторі, включаючи Росію.
Питання лише в самій схемі. Зараз поставки йдуть через швейцарського трейдера RosUkrEnergo, що купує газ в "Газпрому" у Середній Азії і реалізує на російсько-українському кордоні. Його участь обґрунтовується необхідністю тримати ціни для України нижчими від європейських.
Коли з'явиться формула переходу на ринкові умови, навіть такий сумнівний аргумент для існування RUE перестане існувати. Більше того, ще гостріше встане питання про те, чому "Газпром" ділиться прибутками від постачань газу в Україну із приватним підприємцем Дмитром Фірташем ( що контролює 50% RUE). За підсумками минулого року вони склала близько 780 млн доларів і цього року повинні бути ніяк не меншими.
Тим часом передбачається, що контракт буде підписаний на п'ять років, а виходить, постачальник газу повинен бути визначений у найближчий час. Очевидно, що і у самому "Газпромі" іде боротьба між лобістами збереження RosUkrEnergo у схемі і її супротивниками. Зокрема, якийсь час назад голова ради директорів компанії Дмитро Медведєв в інтерв'ю висловлював невдоволення діяльністю посередників у схемі постачання газу в Україну.
За матеріалами:
NEWSru.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас