Меркель: Європа і Німеччина мусять обмежити торгівлю з Іраном — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Меркель: Європа і Німеччина мусять обмежити торгівлю з Іраном

Казна та Політика
55
Канцлер ФРН Ангела Меркель закликає розглянути питання про обмеження торговельних відносин між країнами Євросоюзу та Іраном як складову міжнародних санкцій відносно ядерної програми Тегерана.
"Вирішення іранської ядерної проблеми вимагає об'єднаних зусиль міжнародного співтовариства і у тому числі ставить за обов'язок Європі і Німеччину, зокрема, розглянути шляхи подальшого обмеження торгівлі з Іраном", - сказала Меркель, передає Associated Press з посиланням на німецьке телебачення.
Заяви Меркель були зроблені після того, як канцлер Німеччини побувала із дводенним візитом на ранчо президента США Джорджа Буша в Техасі. За її словами, лідери США і Німеччини дійшли до згоди, що іранське ядерне питання "можна вирішити дипломатичним шляхом".
Візит канцлера ФРН до США досить знаменний. Меркель стала другим із ключових європейських союзників Дж.Буша, що прибули з візитом у Сполучені Штати на минулому тижні. Раніше США відвідав президент Франції Ніколя Саркозі.
Очевидно, що в такий спосіб Дж.Буш хоче заручатися стратегічною підтримкою Парижа і Берліна в проведенні ключових для Вашингтона міжнародних рішень, серед яких на першому місці стоїть прийняття нових міжнародних санкцій щодо Ірану.
Нагадаємо, США і Рада Безпеки ООН жадають від Ірану припинення програми збагачення урану. Вашингтон вважає, що програма спрямована на створення ядерної зброї, Тегеран же стверджує, що вона переслідує винятково мирні цілі. Росія і Китай, що є постійними членами Радбезу ООН, не підтримують ідеї жорсткості санкцій відносно Ірану, тому що міжнародне співтовариство не має у своєму розпорядженні конкретні докази того, що Ісламська Республіка розробляє ядерну зброю.
На початку листопада ц.р. шість світових держав (Росія, Китай, США і так звана "євротрійка" - Німеччина, Франція і Великобританія) домовилися про розробку третьої резолюції про санкції відносно Ірану. Цей документ буде винесений на розгляд Радбезу ООН. Сторони також умовилися зустрітися 19 листопада ц.р., щоб розглянути останній звіт Міжнародного агентства по атомній енергії (МАГАТЕ) і оцінити, наскільки Іран просунувся в співробітництві з агентством щодо своїх ядерних досліджень.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас