Президент вступив в переговори — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Президент вступив в переговори

Казна та Політика
289
Заступник міністра економіки Валерій П’ятницький у переговорах з Киргизією готовий діяти з оглядкою на президента
Сьогодні в Киргизію повинна вилетіти українська делегація на чолі з першим віце-прем'єром Миколою Азаровим для врегулювання спірних питань, що заважають вступу України до СОТ. Напередодні в перебіг переговорів втрутився президент України Віктор Ющенко: він заручався підтримкою президента Киргизії Курманбека Бакієва і зобов'язав уряд завершити підготовчу роботу із вступу до СОТ до 20 листопада.
У п'ятницю президент України Віктор Ющенко під час телефонної розмови із президентом Киргизії Курманбеком Бакієвим домовився, що 12 листопада в Бішкек вилетить урядова делегація на чолі з першим віце-прем'єром Миколою Азаровим і міністром закордонних справ Арсенієм Яценюком для вирішення спірних питань у рамках вступу України до Світової організації торгівлі (СОТ). Сторони повинні будуть створити спільну робочу групу для підписання двостороннього протоколу про доступ на ринки товарів і послуг.
Перший заступник глави секретаріату президента (СП) Олександр Шлапак заявив, що делегація також має намір вирішити питання надання Киргизії технічної допомоги на $27 млн. "Є домовленість, що під час поїздки ми зможемо зробити Киргизії дуже вигідні пропозиції і зняти всі претензії", - розповів він. Він висловив упевненість, що у випадку успішної роботи групи вже через тиждень з'явиться "повна ясність" у відносинах з Киргизією. Нагадаємо, що відмова країни підписати договір є головною перешкодою для вступу України до СОТ.
Дотепер переговори з Киргизією вів лише Кабінет міністрів. Але в п'ятницю в СП пройшла спеціальна нарада, під час якої Кабмін пообіцяв до 20 листопада прийняти всі необхідні для СОТ зміни в підзаконні акти, а також домовитися про підписання протоколу з Бішкеком. Заступник міністра економіки Валерій П’ятницький повідомив, що зміни стосуються вирівнювання тарифів на залізничні перевезення та умов продажу харчових продуктів, що містять генетично модифіковані організми. "Є домовленість із країнами-членами СОТ, що всі зміни, які потрібно прийняти в законодавстві, будуть прийняті в пакеті з ратифікацією протоколу про вступ", - сказав чиновник.
Як стало відомо від джерела в Мінекономіки, близького до переговорного процесу, 20 листопада в Женеву повинна вилетіти українська делегація для участі в черговому засіданні робочої групи зі вступу до СОТ. У випадку швидкого завершення переговорів з Киргизією та адаптації нормативних актів до норм СОТ на цьому засіданні може бути затверджений і направлени до секретаріату СОТ звіт робочої групи. Це дозволить Україні стати членом організації вже цього року. У Мінекономіки також очікують, що до 15 листопада може бути підписаний протокол з В'єтнамом.
Експерти говорять, що участь президента в переговірному процесі саме по собі може і не дати очікуваного результату. Нагадаємо, що 7 березня цього року Віктор Ющенко домовився з киргизьким колегою про підписання протоколу "протягом п'яти-семи днів", однак цього не відбулося. "Киргизія при бажанні може знайти черговий привід не підписувати протокол і цього разу, - вважає експерт центру "CASE-Україна" Світлана Таран. - Але тепер, після публічного обговорення проблем у Женеві, знайти такий привід буде набагато складніше". Директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов більш оптимістичний і вважає, що успішність переговорів повинен буде гарантувати перший віце-прем'єр Микола Азаров. "Якщо переговори зірвуться з вини Бішкека, то така позиція буде сприйнята секретаріатом СОТ як навмисна відмова від переговорів", - пояснив він.
"Я вирішив питання з В'єтнамом, і все - іду далі"
На минулому тижні стало відомо, що Україні для вступу до СОТ необхідно підписати двосторонній протокол не тільки з Киргизією, але і з В'єтнамом, який приєднався до організації на початку року. Про завершення переговорів із цими країнами та очікувані зміни українського законодавства заступник міністра економіки Валерій П’ятницький розповів кореспондентові Коммерсанта-України.
- Коли до переговірного процесу підключився В'єтнам і на яких умовах буде підписаний двосторонній протокол?
- З В'єтнамом ми всі питання вирішили, причому на вигідних умовах. Яка різниця, коли він приєднався до переговорів - вчора або позавчора. Я навіть не пам'ятаю, коли. Я вирішив питання з В'єтнамом, і все - йду далі.
- На які поступки пішла Україна для підписання протоколу з В'єтнамом?
- Переговори йдуть не тільки про поступки, вони ведуться про те, як розвивати двосторонню торгівлю.
- Але протокол передбачає зміни в регулюванні зовнішньої торгівлі?
- Ніяких змін. Ми стаємо ближчі і зрозуміліші один одному. Буде збільшення обсягів торгів.
- Відправлені в Киргизію пропозиції містять тільки норму про збереження зони вільної торгівлі або є нові ініціативи?
- Ідуть переговори, пропозицій дуже багато. Якщо ми будемо їх спочатку обговорювати, то це будуть вже не переговори.
- Секретаріат президента повідомив, що Україні необхідно прийняти ще деякі законодавчі акти. Мова йде про закони або підзаконні акти?
- Залишилося прийняти лише нормативно-правові акти, а для вступу до СОТ - схвалити ключовий закон про єдиний митний тариф. Але коли ми закінчимо офіційне засідання робочої групи і пройде генеральна нарада, нам необхідно буде багато чого прийняти. Взяти, приміром, держпідтримку сільського господарства. Всі наші домовленості трансформуються в спеціальні програми, які фінансуються з держбюджету. Тому вони повинні бути включені в закон про державний бюджет. І так щороку. Це абсолютно нормальний процес.
- У випадку успішного проведення засідання робочої групи в листопаді, коли буде офіційне засідання?
- Наступного дня. Та й хто сказав, що це засідання буде неофіційне?
- А коли може бути засідання виконкому СОТ, яке ухвалить рішення щодо вступу України в організацію?
- Давайте не будемо про це говорити. Як вирішать 150 країн-членів СОТ, так і буде.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас