Україна лідирує на світовому ринку за збільшенням цін на житло — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна лідирує на світовому ринку за збільшенням цін на житло

Нерухомість
379
В 2007 році в Україні відбулося найвище зростання реальних цін на житло серед країн з перехідною економікою. Про це йдеться в Доповіді Європейського банку реконструкції та розвитку про процес переходу за 2007 рік.
За інформацією ЄБРР, слідом за Україною в лідерах за зростанням цін розташувалися Румунія, Латвія, Естонія, Литва, Болгарія, Росія і Вірменія. Причому середньорічні темпи зростання цін перевищили 20%, що набагато вище показників реального збільшення ВВП.
Найбільше зростання цін, відзначається в доповіді, відбулося у великих містах і прибережних зонах. На думку ріелторів, аналогічні явища спостерігаються в низці країн Південно-Східної Європи (ПСЄ), Центральної Азії і Кавказького регіону.
У доповіді відзначається, що стрімкий стрибок цін на житло і його тимчасові рамки стали відбиттям факторів, пов'язаних з ходом економічних реформ. На початковій стадії процесу переходу державне житло продавалося наймачам цього житла практично безкоштовно, що, очевидно, спочатку і стало причиною його недооцінки. Крім того, значне підвищення якості недавно побудованого житлового фонду, імовірно, позначилося і на цінах на нього в останні роки.
Зростанню цін сприяло і розширення джерел одержання іпотечних кредитів, що відбулося у зв'язку зі збільшенням кількості іноземних банків, загостренням конкурентної боротьби між фінансовими установами та удосконалюванням правових систем.
В інших країнах з перехідною економікою, таких як Угорщина і Словацька Республіка, ціни на житло ростуть на рівні зростання доходів населення або нижче цього рівня. У доповіді відзначається, що вповільнення темпів збільшення цін відбулося після їхнього підвищення, що спостерігалося в попередній період різкого, почасти зв'язаного із вступом цих країн до ЄС. Останнім часом повільні або негативні темпи збільшення цін, наприклад, в Угорщині, свідчать про корекцію пропозиції на ринку житла.
За матеріалами:
Газета по-києвські
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас