Золоті підступи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Золоті підступи

Банківські метали
343
Ринок дорогоцінних металів б'є рекорди. Золото досягло позначки $787 за унцію. Експерти не сумніваються, що зростання цін буде тривати.
За останні 27 років ринок ф'ючерсів на золото ще ніколи не піднімався так високо, як це трапилося в останню п'ятницю жовтня. За підсумками торговельної сесії, що пройшла в цей день на СОМЕХ, вартість грудневого контракту зросла до $787,5 за унцію. Причому максимальна позначка дня припала на $789,5, що, за словами першого заступника голови правління Правекс-Банку Романа Валесюка, практично відкриває дорогу до настільки часто згадуваної цього року межі в $800 за тройську унцію.
Спекулянти знайшли жилу
Глава Лондонської біржі металів (LME) Мартін Еббот уже виступив із заявою, у якій висловив заклопотаність некерованим ходом подій на світовому ринку «жовтого» металу. «На ринку виникає загроза створення спекулятивного міхура. Зараз відзначається незвичайно потужний приплив нових гравців і великих інвесторів», - заявив Мартін Еббот, одночасно закликаючи операторів «до граничної обачності» при веденні операцій і до розробки своєї короткострокової стратегії».
Так глава LME відреагував на підсумки торгів, коли відбулося надзвичайне збільшення попиту: ціни на золото вийшли на пікові рівні за останні три десятиліття. Природно, це спонукало багатьох біржових гравців, у тому числі і далеких від «металевого» ринку, уплутатись в біржові сутички на цьому сегменті. У результаті, на думку експертів, намітилося швидке збільшення дисбалансу між реальними потребами світової економіки і спекулятивною грою численних фондів.
Украй різко відреагували на те, що відбувається, і трейдери. «Ми ніколи раніше ще не спостерігали такого розриву між реальністю і цінами на золото», - говорять вони. За їхніми словами, «бувають випадки, коли найкраще сидіти і нічого не робити. І вкладення в біржові товари (у тому числі і золото) є саме таким випадком». У довгостроковій перспективі інвестиції в благородний метал є високоприбутковим вкладенням капіталу, але те, що відбувається в короткостроковій перспективі, «лякає можливістю різких коливань».
Аналітики на підтвердження тези про спекулятивний характер «золотого» підйому наводять такий приклад. На нафтовий ринок спекулянти прийшли на хвилі ослаблення американського долара, коли вкладення в цінні папери компаній США перестали приносити швидкі і легкі доходи. Зараз, схоже, ринок нафти входить у період відносної стабілізації, і спекулятивний капітал шукає собі нову іграшку. І цією іграшкою стало золото.
Семимильними кроками
Українські експерти згодні з тим, що зростання цін на «жовтий» метал неминуче. «Середня вартість унції за офіційним курсом Національного банку України становить біля $792, що приблизно на 24% вище січневого рівня, - говорить аналітик Віталій Мотов. - До нового року ми очікуємо, що ціна унції золота може досягти $800».
Зростання цін на цей благородний метал обумовлене об'єктивними причинам, вважають експерти. «Золото інвестори розглядають як альтернативу американському долару. Причому якщо раніше вони були обернено пропорційні один одному (зростання курсу долара супроводжувався зниженням котирувань золота), то тепер навіть при зростанні американської валюти ціна на золото піднімається», - говорять вони.
На думку Романа Валесюка із Правекс-Банку, «ситуація на ринку золота така, що тільки рідкісний випадок може дозволити змінити ситуацію. Можливо, що ним може стати бажання інвесторів зафіксувати прибуток. Втім, тоді їм доведеться відмовитися від узяття психологічного бар'єру в $800 за унцію, що може бути в підсумку відкладено на невизначений час». Правда, західні аналітики вже поспішили заспокоїти ринок тим, що різкий стрибок цін буде короткочасним: ціни на дорогоцінні метали занадто високі і не можуть бути стійкі, та й подібні ралі не можуть тривати вічно. Українські експерти поки не схильні драматизувати ситуацію. «Те що відбувається сьогодні із золотом може нагадувати становище на ринку палладія в 2001 році. Тоді вартість цього металу зросла до $1 тис. за унцію, а потім упала до $180, - згадують вони. - Звичайно, попит на золото є, але я впевнений, що поточне зростання цін викликане спекулятивною грою».
Поки ж прогнози песимістів стали виправдовуватися: ціна на метал минулого тижня продовжувала рости, оскільки тривале ослаблення курсу американської валюти робить дорогоцінні метали ще більш привабливими для інвесторів у порівнянні з доларовими активами. Станом на 2 листопада під час ранкової торговельної сесії в Азії золото торгувалося на рівні $790-793,50 за унцію. При відкритті Нью-Йоркської товарної біржі золото на торгах було на рівні $793,60.
За матеріалами:
Інвестгазета
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас