Експерти: Виплати компенсацій по знецінених заощадженнях в Україні несуть ризик прискорення інфляції — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Виплати компенсацій по знецінених заощадженнях в Україні несуть ризик прискорення інфляції

Казна та Політика
149
Здійснення виплат компенсацій по знецінених заощадженнях в Ощадбанку колишнього СРСР у значних обсягах і у стислий термін несе ризики прискорення інфляції, вважають українські експерти.
"Без внесення змін до закону (про державні гарантії відшкодування) ми ситуацію з інфляцією не врегулюємо в результаті однократних або протягом двох років виплат", - сказав глава Ради Національного банку України (НБУ) Петро Порошенко під час "круглого столу" у четвер.
Глава Ради НБУ нагадав, що чинним законодавством передбачене здійснення виплат компенсацій винятково в грошовій формі, що виключає можливість випуску для розрахунків компенсаційних сертифікатів або інших цінних паперів.
Як повідомлялося, угода про створення коаліції у Верховній Раді між Блоком Юлії Тимошенко і блоком "Наша Україна - Народна самооборона" передбачає компенсацію населенню знецінених внесків в Ощадбанку колишнього СРСР протягом двох років. За даними Рахункової палати України, гарантовані державою зобов'язання по знецінених заощадженнях населення за останні 10 років скоротилися лише на 3% і до початку 2007 року становили 127,9 млрд грн.
На думку глави Ради НБУ, одним з реальних джерел фінансування таких виплат може розглядатися продаж акцій Ощадбанку. "Проблему джерела можна вирішити - це не найбільша проблема. Ключове завдання - як зберегти ці гроші", - підкреслив Порошенко.
За його словами, першочерговим завданням у цьому питанні є проведення інвентаризації відповідних зобов'язань, для чого може знадобитися залучення з державного бюджету на наступний рік до 140 млн грн.
За оцінкою глави Ради НБУ, таку інвентаризацію можна провести за один рік. "У мене є відчуття, що ми прийдемо до істотного скорочення суми (у результаті інвентаризації)", - відзначив Порошенко.
Керівник групи радників глави Нацбанку Валерій Литвицький також вважає, що при підготовці до значних виплат необхідно проаналізувати можливі "масштаби інфляційної ерозії".
У свою чергу, заступник секретаря Ради національної безпеки та оборони (РНБО) Андрій Пишний відзначив, що внести радикальні зміни в закон про гарантії відшкодування знецінених заощаджень не вийде. "Зміни в закон при наявності рішення Конституційного Суду (КС) нічого не дадуть", - відзначив Пишний.
Заступник секретаря РНБО пояснив, що рішенням КС заборонено встановлювати які-небудь критерії відбору вкладників за віковим або майновим станом для здійснення першочергових виплат. Крім того, рішенням КС підтверджена зафіксована в законі загальна сума зобов'язань і передбачена індексація. "Установлена вимога при здійсненні виплат в установах Ощадбанку проводити індексацію, що становить для держави Україна додатковий ризик, тому що за різними підрахунками загальна сума компенсацій на сьогоднішній день повинна бути збільшена з 127,5 млрд грн до 380 млрд грн", - відзначив Пишний.
Оцінюючи гіпотетичні варіанти погашення цих зобов'язань, заступник секретаря РНБО відзначив, що зарахування сукупної їхньої суми до складу державного боргу негативно відіб'ється на оцінці іноземних інвесторів України. "Є можливість віднесення цієї заборгованості до внутрішнього боргу через так звану "поступову амортизацію" - лише в обсягах щорічних виплат", - відзначив Пишний.
Втім, за його словами, у першу чергу необхідно створити електронний реєстр таких зобов'язань, визначити джерела фінансування виплат і проаналізувати вплив виплат на цінову динаміку.
За його оцінками, два роки є занадто стислим строком для вирішення проблеми компенсації знецінених заощаджень. При цьому Пишний відзначив, що навіть розгляд на державному рівні можливості здійснення масштабних виплат створює додаткове інфляційне навантаження.
Щодо суми зобов'язань радник міністра економіки України Сергій Яременко повідомив, що ще в 2003 році група українських експертів провела розрахунки по визначенню реальної суми заборгованості по знецінених заощадженнях українців з урахуванням валютного курсу радянського рубля на 1992 рік та інфляції і купівельного потенціалу радянських грошей, що спостерігалися в той період. "Разом вийшло, що кінцева сума повинна була становити 28,8 млрд грн із урахуванням всіх коефіцієнтів", - сказав Яременко.
При цьому він відзначив зовнішню природу цих зобов'язань, що робить виплати за рахунок коштів держбюджету України перенесенням навантаження на все населення країни, що не має стосунку до цього боргу.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас