Перемога демократії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Перемога демократії

Казна та Політика
501
Під тиском Заходу і Росії Михаїл Саакашвілі був змушений погодитися на дострокові вибори президента Грузії
Вчорашній день Грузія прожила за законами воєнного часу - головним результатом введеного напередодні вночі надзвичайного стану стала заборона інформаційного мовлення і масових зборів на вулицях. Настала чергова криза і у російсько-грузинських відносинах: МЗС Російської Федерації вислав із країни трьох співробітників грузинського посольства. Тим часом Захід, зокрема НАТО, вже оцінив дії грузинського президента, і тому довелося йти на поступки. Ввечері Михаїл Саакашвілі зненацька з'явився на телеекрані і заявив, що вже 5 січня 2008 року проведе в Грузії президентські вибори.
Вранці у Тбілісі наступила небувала тиша. Місто здається вимерлим, тільки групи військовослужбовців і поліцейських патрулюють вулиці - особливо багато їх на дорогах і біля держустанов. У центрі міста закриті всі станції метро. На площі перед парламентом і у скверах, де напередодні ще збиралися опозиціонери, ідеально чисто - комунальні служби прибрали сміття і помили вулиці.
Вчорашній день Грузія намагалася жити за новими законами. Їх оголосив соратник президента, міністр економічного розвитку Георгій Арвеладзе - він повідомив, що на найближчі два тижні життя суспільства буде регулюватися двома документами: указом про надзвичайний стан і декретом, що роз'ясняє суть указу. Відповідно до цього декрету, "у Грузії тимчасово блокується дія статей конституції "Про свободу отримання і поширення інформації" і "Про свободу зборів, мітингів і маніфестацій'". "Збір і поширення інформації забороняється всім електронним і друкованим ЗМІ, крім громадського телебачення", - заявив Арвеладзе.
Вчора підписаний президентом указ був винесений на обговорення парламенту Грузії, який зобов'язаний прийняти рішення протягом 48 годин. У тому, яким буде це рішення, ніхто не сумнівається - парламентська більшість повністю підтримує рішення грузинського президента.
Таким чином, у найближчі два тижні грузинський телеефір буде заповнений мультфільмами і телесеріалами. Телеканал "Руставі-2" напередодні ввечері попрощався зі своїми глядачами, пообіцявши зустрітися через два тижні. Закрито і інформаційні сайти.
Нашій радіостанції теж заборонили мовлення, - розповів відомий журналіст грузинської служби радіостанції "Свобода" Коба Ліклікадзе.- Заборонити інформаційне мовлення - це найдурніше, що можна було зробити. У країні наступив інформаційний голод. Все, що зараз відбувається, дуже нагадує радянський час, коли відбувалися важливі події, а у телевізорі показували "Лебедине озеро".
Припинили мовлення і телекомпанії "Імеді" і "Кавкасія", які, за версією влади, закликали населення до непокори, - напередодні ввечері спецназ увірвався в будівлі телекомпаній, вивів з офісів на вулицю весь персонал і опечатав будівлі.
Ситуація була дуже напружена, - розповів гендиректор телекомпанії "Імеді" Бідзіна Бараташвілі. - Звичайно, більша частина спецназівців поводилася нормально, але деякі були настроєні дуже агресивно. Один з них обіцяв продірявити мені чоло. Мої співробітники перебували в шоковому стані. Слава богові, ніхто не постраждав. Що буде далі з нашою телекомпанією, поки незрозуміло.
На події в Тбілісі вчора різко відреагувало російське МЗС, куди викликали тимчасового повіреного у справах Грузії в РФ - йому вручили ноту, у якій персонами нон ґрата оголошені три співробітники грузинського посольства. Нагадаємо, що напередодні влада Грузії заявила про висилку із країни трьох співробітників російського посольства, обвинувачених в "контактах з опозицією з метою держперевороту".
Всі заяви грузинського керівництва про наявне нібито втручання Російської Федерації у внутрішні справи Грузії не відповідають дійсності, - заявив офіційний представник МЗС Росії Михайло Камінін. - Обвинуваченнями на адресу Росії грузинська влада намагається прикрити свою безпорадність.
Діями грузинської влади був шокований і Захід. З їх відкритим осудом першим виступило НАТО. "Введення надзвичайного стану і закриття медіазасобів у Грузії, що є партнером і з якою альянс (НАТО) веде інтенсивний діалог, не відповідає євроатлантичним цінностям і викликає особливу стурбованість", - заявив генсек НАТО Яап де Хооп Схеффер, якиц закликав керівництво Грузії утриматися від насильства. Очевидно, багато в чому реакція Заходу і стала приводом для несподіваного рішення, прийнятого президентом Грузії вчора ввечері.
Після зустрічі з парламентською більшістю Саакашвілі виступив з телезверненням, у якому заявив, що скорочує свій президентський термін і переносить президентські вибори на 5 січня 2008 року. Він пообіцяв також протягом декількох днів скасувати надзвичайний стан та одночасно із президентськими виборами провести референдум, під час якого "народ сам вирішить, коли проводити парламентські вибори - навесні чи восени 2008 року".
Віктор Ющенко дав пораду Михаїлу Саакашвілі
Вчора президент Віктор Ющенко, перебуваючи з робочим візитом у Полтавській області, закликав владу та опозицію Грузії "провести громадський відкритий політичний діалог" і тим самим продемонструвати повагу до свободи "і власної Конституції".
"Грузія, як і Україна, протягом сотень років боролася за демократію. Те, що відбулося в останні роки в історії цього народу, це подарунок долі. Я переконаний, що єдиний спосіб повернути довіру нації - діяти винятково демократичними методами. У влади Грузії є досить конституційних способів для врегулювання цієї ситуації", - заявив учора Ющенко. Глава держави також відзначив, що міністр закордонних справ Арсеній Яценюк направив у Грузію свого спеціального представника, заступника міністра Костянтина Єлісєєва. Вчора Міністерство закордонних справ рекомендувало громадянам України тимчасово утриматися від поїздок до Грузії.
"Це традиційна практика, коли в країнах загострюється внутрішня політична ситуація", - пояснив перший заступник міністра закордонних справ Володимир Хандогій. Незважаючи на введення надзвичайного стану в Грузії, МЗС заявляє про відсутність прохань про допомогу з боку українських громадян, що перебувають у цій країні. Як повідомив керівник прес-служби МЗС Андрій Дещиця, міністерство підтримує постійний контакт із посольством України в Грузії, співробітникам якого ніщо не загрожує. За його словами, українське посольство має намір продовжувати роботу "у звичайному режимі".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас