Ющенко: Імперативний мандат буде стимулювати формування консолідованої позиції парламенту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ющенко: Імперативний мандат буде стимулювати формування консолідованої позиції парламенту

Казна та Політика
148
Президент України Віктор Ющенко є прихильником впровадження імперативного мандата для депутатів Верховної Ради і вважає, що імперативний мандат буде стимулювати формування консолідованої позиції в парламенті. Про це він сказав на прес-конференції в Полтаві, повідомляє прес-служба Глави держави.
"Для тих, хто добре знає українську ситуацію, хто знає наскільки корупція і кримвналвтет зайшли в український парламент, сьогодні тільки говорити демократичними фразами і нічого не робити для захисту демократії - є вже нечесно. Тому коли ми говоримо про імперативний мандат - це одна з обставин, що буде стимулювати формування в парламенті більш-менш консолідованої позиції", - сказав Ющенко.
Президент повідомив, що має намір з'ясувати готовність до розгляду цього питання в Конституційному Суді України, куди у свій час було спрямовано відповідне подання.
Ющенко відзначив, що питання імперативного мандата так само важливе, як і питання виборчої системи. Він також висловився за необхідність змінити систему виборів, особливо в місцеві ради, для того, щоб відповідальність депутатів стала персональною перед тим суспільством, що їх обрало.
Глава держави вважає, що в цілому 2008 р. повинен стати роком конституційних змін, рішення щодо яких повинен приймати виборець.
Також Ющенко закликає якомога швидше організувати початок роботи парламенту. Президент закликав політичні сили, які пройшли до Верховної Ради, "мобілізувати зусилля", щоб сформувати коаліцію і організувати початок роботи парламенту: "Ваше завдання - у найкоротший час сформувати більшість, сформувати керівництво парламенту".
Ющенко також підкреслив, що коаліція в парламенті повинна формуватися за результатами виборів, що відбулися 30 вересня. "Я виходжу з того, що коаліція повинна формуватися на базі політичних результатів виборів. І з тих заявок, які сьогодні сформульовані, жовтогаряча коаліція, коаліція демократичних сил повинна бути сформована в парламенті", - сказав Президент і закликав "всіх зробити достатні кроки для створення демократичної коаліції". Разом з тим, він назвав "великою помилкою" думка, що при перевазі в три голоси парламент можна назвати стабільним.
Варто відзначити, що 30 жовтня ц.р. прес-служба БЮТ поширила заяву лідера блоку Юлії Тимошенко про те, що зараз робляться спроби скасувати закон про імперативний мандат для депутатів місцевих рад через суди, використовуючи корумпованих суддів. "Але реальність така, що норма про імперативний мандат сьогодні діє, і ми нікому не дамо неї скасувати", - відзначено в коментарі.
Нагадаємо, що 31 травня ц.р. на своєму засіданні ВР V скликання відхилила законопроект про імперативний мандат для депутатів ВР. Проект Закону про внесення змін у Закон України "Про статус народного депутата України" щодо дострокового припинення повноважень народного депутата передбачав обов'язковий вступ і постійне перебування народного депутата в складі фракції політичної партії (виборчого блоку політичних партій), за виборчим списком якої він був обраний. Недотримання цієї вимоги було підставою для дострокового припинення повноважень народного депутата.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас